U bent hier

Opstaan!

De ochtendstond heeft goud in de mond. Alleen: tijdens de winter is het vaak een pak moeilijker om voor dag en dauw, fris en fruitig uit je bed te rollen. Nora, Karel, Olivia, en Stijn vertellen hoe zij de drang om eindeloos te snoozen overwinnen.

Nora treft de avond voordien voorbereidingen

Nora: “Als ik ‘s morgens de moed wil vinden om mijn warme bed op tijd te verlaten, helpt het als ik weet dat ik de avond voordien m'n kleren al heb klaargelegd. Want ik haat het om ‘s morgens slaapdronken voor m’n kleerkast te staan om te beslissen wat ik die dag aan moet. Ook m'n sportgerief voor die dag, en m'n thermos gemberthee staan al klaar. 

Tref ik die voorbereidingen niet? Dan weegt de dag die komt veel meer op me, en draai ik me liever nog eens om in plaats van op te staan.”

Karel zweert bij zijn lichtwekker

Karel: “Al een paar jaar heb ik Philips Hue lampen in mijn slaapkamer hangen. Die kan ik automatisch programmeren zodat ze ‘s morgens vanzelf aangaan. Ik kan ook de kleur van het licht zelf kiezen. Zachtgeel vind ik het meest aangename.

Mijn wek-ritueel ziet er als volgt uit: om 6u20 beginnen mijn slaapkamerlampen zacht te schijnen, en de volgende 10 minuten neemt hun lichtsterkte langzaam toe. Om 6u30 gaat de wekker op mijn gsm af. Omdat ik tegen dan al goed wakker ben door het licht, komt het geluid minder hard binnen en weersta ik de drang om hem regelrecht de vuilbak in te keilen. 

Sinds ik mijn lichtwekker heb, kom ik ‘s morgens vlotter op gang én heb ik een beter humeur. Een aanrader!”

Olivia wordt mindful wakker

Olivia: “Ik word ‘s morgens gewekt door een wekkerradio, maar die zet ik zo snel mogelijk uit. Zo kan ik in alle stilte mijn ‘mindful wakker-worden-plan’ volgen en de moed verzamelen om mijn warme nest te verlaten. Dit is het stappenplan:

  • Ik ga op m’n rug liggen, leg mijn handen op mijn buik en adem verschillende keren diep in en uit, terwijl ik mijn buik traag op en neer voel gaan.
  • Dan neem ik de tijd om mijn armen en benen te rekken, strekken en plooien. Ik concentreer me op wat ik voel: doet het deugd, of doet het pijn?
  • Ik open mijn ogen, en wacht tot mijn zicht zich heeft aangepast aan het schaarse licht. 
  • Ik herhaal een paar keer bij mezelf “Opstaan doet maar enkele seconden pijn.”

En dan vlucht ik naar de badkamer, waar de verwarming zo geprogrammeerd staat dat het er al lekker warm is. Tegen dat ik in de spiegel kijk, besef ik: het ergste is voorbij!”

Stijn gaat voor eenvoud: hij kruipt op tijd onder de wol

Stijn: “Op tijd kunnen opstaan, begint bij mij de dag voordien. Meerbepaald op het moment dat ik beslis om te gaan slapen.

Het is oersaai -en ik zondig dan ook vaak- maar mijn meest doeltreffende methode om ‘s morgens vlot uit bed te geraken is: op tijd gaan slapen. 

Als ik genoeg uren in mijn bed heb doorgebracht, merk ik dat ik ‘s morgens niet zoveel last heb om op te staan. Ook in de winter.”

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in