U bent hier

Vijftigplussers welkom

Werk zoeken als 50-plusser is geen sinecure. Dat inspireerde dertigers Nicolas Moerman en Mathieu Vandenhende om rekruteringskantoor Nestor op te richten. Hun handelsmerk? Ze bieden enkel jobs aan van bedrijven waar oudere kandidaten welkom zijn. Nicolas vertelt: “Vijftigplussers zijn gedroomde werknemers.”

Heb je veel ervaring maar geen werk? Ben je een dagje ouder en verlang je naar een rustiger werkritme? Of ben je met pensioen maar wil je actief blijven? Dan sta je vaak voor een moeilijke zoektocht.

Loyaal en betrokken

Die zoektocht inspireerde dertigers Nicolas en Mathieu. Ze richtten uitzendkantoor Nestor op, met één doel voor ogen: elke job die ze aanbieden, komt van een bedrijf dat graag 50-plussers of gepensioneerden aanwerft. Bestaan zulke bedrijven dan?

Nicolas legt uit: “Hoewel de perceptie wil dat bedrijven geen oudere werknemers willen aanwerven, geldt dit zeker niet voor alle bedrijven. Dat ondervinden we bij Nestor elke dag: sommige werkgevers staan net wel open voor 50-plussers. En die proberen wij te strikken.

“Werkgevers die graag met vijftigplussers werken, erkennen de meerwaarde die oudere werknemers te bieden hebben voor hun organisatie,” aldus Nicolas. “Ze zijn loyaal en betrokken, ze hebben dankzij hun ervaring een gezonde werkmentaliteit en ze kunnen zich flexibel opstellen. Die combinatie maakt van hen gedroomde werkkrachten.”

Rustiger tempo

Welk soort vacatures hebben die bedrijven in petto voor vijftigplussers en gepensioneerden? Nicolas: “Op onze webstek vind je voltijdse jobs met een vast contract, maar ook veel tijdelijk, deeltijds en flexibel werk. Dat is ideaal voor 50-plussers en gepensioneerden die het professioneel rustiger aan willen doen.”

En wat met de loonkost? Vinden de werkgevers die ouderen dan niet te duur? “De  idee dat werkgevers oudere werkkrachten te duur vinden, leeft inderdaad heel sterk. Toch ondervinden wij daar in praktijk zelden problemen mee. De ervaring leert dat werkgevers en werkzoekenden altijd een oplossing vinden. Als ze rond de tafel gaan zitten om over loonvoorwaarden te praten, komt er altijd een compromis uit de bus.”

Moeten werkzoekenden en gepensioneerden die deeltijds aan de slag gaan niet opletten voor onaangename financiële gevolgen, zoals het verlies van hun uitkering of pensioen? Nicolas: “Dat hangt af van ieders persoonlijke situatie, en daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. We zijn op de hoogte van de regels, en zoeken samen met de kandidaat uit wat de beste regeling is. Zo kan hij met een gerust hart terug aan de slag.”

Online dienstverlening

Nestor heeft geen kantoren. Hoe kunnen kandidaten zich aanmelden? Nicolas: “Je kan de jobs online bekijken op Nestor.be. Als je een leuke uitdaging ziet, klik je op de button ‘ik heb interesse! ernaast. Daarachter zit een formulier waarmee je je gegevens en cv online kan doorsturen. Bij een goede match word je uitgenodigd voor een gesprek met onze hr-medewerker of met de werkgever. Als het gesprek succesvol verloopt, kan je aan de slag.”
 

Zie je een fijne vacature op Nestor.be maar ben je geen 50?

Ook dan kan je solliciteren. Nicolas: “Nestor doet in geen enkel opzicht aan leeftijdsdiscriminatie. Onze vacatures staan open voor kandidaten van alle leeftijden. We werken niet louter en alleen met 50-plussers of gepensioneerden.”

 

Ingrid Van Wanzeele 

Gepubliceerd in februari 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Tof initiatief. Wij zijn juist op zoek naar oudere, betrouwbare en ervaren horecamedewerkers voor een nieuwe zaak in hartje Antwerpen. Interesse? Neem een kijkje op de site en solliciteer: www.bohmenberkel.be/jobs/
Het initiatief van Nestor is oké. Ik solliciteerde in september 2017 voor een functie van deeltijds administratief bediende, maar kreeg geen reactie. Hoeveel sollicitaties je ook verstuurd, je krijgt geen positieve antwoorden van werkgevers. Hoewel ik een veelzijdige administratieve medewerkster ben die heel graag aan de slag wil. Echt een verlies voor al die veroordelende werkgevers. Marleen
Leuk, je moet er blijven in geloven! Ik ben dit jaar ontslagen op 57 jarige leeftijd bij de gemeente Grobbendonk. Na aanstelling van een nieuwe, jonge en onervaren ploegbaas is het misgelopen. Nadat ik hem/hun erop gewezen had dat ook een gemeentebestuur zich aan de arbeidswetten en hun eigen beleidsnota's moeten houden, hebben ze me bedankt voor de bewezen diensten. De politici in Brussel zeggen dat we langer moeten werken en dat werk werkbaar moet zijn. Maar op lokaal vlak hebben ze deze boodschap echter niet gekregen / begrepen. Als je weigert met onveilige voertuigen te rijden krijg je een nota, durf je hier iets op zeggen : weer een nota. Zij die ons het voorbeeld moeten geven en betaald worden met ons belastinggeld zetten ons dan juist voor ons pensioen op de straat. Hypocriet niet. Maar : we blijven erin geloven. Een andere collega is net hetzelfde overkomen ( hij moest nog 1 jaar tot zijn pensioen ). Politiek interesseert mij niet, maar ik weet nu wel voor welke partijen ik zeker niet moet kiezen. Want zij hebben geen respect voor de wetgeving, laat staan voor de arbeiders / burgers. Sorry, het moest even van mijn lever. Succes met de zoektocht. Bedankt. Dan
Ik werk voor de gemeente Westerlo en kan uw mening alleen maar bijtreden. Het gaat de laatste tijd van kwaad naar erger. Voorlopig nog werkende bij de gemeente, maar ik kan mijn draai niet meer vinden en het wordt steeds moeilijker om gemotiveerd op het werk te komen. Ik ga proberen om nog voor tien jaar een andere weg in te slaan.
Mij overkwam ongeveer hetzelfde, sterkte! Ik ben ondertussen al een tijd werkloos, een paar interims en tijdelijke contractjes niet meegerekend. Ik heb een groot extra nadeel: ik ben ontslagen bij de staat, en dan denkt iedereen dat je superlui of ongemotiveerd bent. En dat ben ik dus echt niet!
Mijn mama is 50. Trouwe werkneemster bij de Colruyt. Ze heeft veel gesukkeld met haar gezondheid en besloot 18u per week te gaan werken. Normaal altijd non food, vandaag kwam ze huilend thuis omdat ze dit nog maar 4u mag doen, de rest is kassa en inzet en ze kijken helemaal niet naar haar gezondheid, of het nu chips zijn of waspoeder. Een schande, want ze stond er altijd als ze ziek was. Overuren? Geen probleem! Ze stond altijd klaar voor de Colruyt, altijd met evenveel passie en enthousiasme. Ze zei dat ze dat niet kon met haar rug, dat ze aan het einde van de dag kapot is. Hun antwoord? "dan is het misschien tijd dat je iets anders zoekt". Laat je niet misleiden door mooie woorden, want DIT is hoe Colruyt écht haar medewerkers bedankt!
Na 32 ontslagen ... niet opgegeven en na 6 maanden werk gevonden : Maar : herbegonnen met nul jaar anciënniteit. Geen cadeau ! Maar wat doe je als alleenstaande met kinderen ?
Wij hebben net met een 20tal 55+ deelgenomen aan de jobbeurs te Genk op 5 oktober 2017. Het project 'Op talent staat geen leeftijd' georganiseerd door VDAB stond in de kijker die dag! Blijven geloven is de boodschap... ongeacht diploma en leeftijd. Onze kwaliteiten, competenties en ervaringen dragen we met ons mee. Aanwezige CEO's van o.a. Orbix, Damhert gaven in panelgesprekken mee dat ze blijven openstaan voor oudere werklozen. Positief blijven en volhouden is de boodschap!
Het initiatief van Nestor is goed. Ik ben ingeschreven maar heb tot hiertoe nog niets van hen gehoord. Het is zoals bij de andere interimkantoren. Ze laten weten als er iets binnenkomt. Ik ben werkzoekend sinds 04/10/2016. Sindsdien heb ik enkele dagen via interim gewerkt, maar daarna heb ik geen werkaanbod meer ontvangen. Ook van VDAB krijg ik niet veel hulp. Ik vind dat wij als 50-plussers afgeschreven zijn op de arbeidsmarkt. Het maakt niet uit hoe hard ik probeer. Ik krijgen geen positieve antwoorden van werkgevers. Victor.
Dat is idd juist Victor. Ik heb dan maar werk aangenomen dat gezien mijn leeftijd van 55 niet evident is. 2 halftijdse jobs. De ene werkuren in de week beginnen om 3h 's nachts. En een andere deeltijdse in het week-end,12 uren shifts. ofwel 3 nachten ofwel de zaterdag en de zondag..Allemaal niet evident maar ja als alleenstaande was ik wel verplicht.
Oudere werknemers hebben geen kans meer op de arbeidsmarkt.
Zoals gewoonlijk liggen theorie en praktijk mijlenver uit elkaar in België. Tegenwoordig zijn er meer coachingbureaus dan echte werkgevers. Een lucratieve nichemarkt.... reactiveren zegt ons Maggy. Wel ik denk dat ze moet beginnen bij het begin... en dat is de werkgevers sensibiliseren. Desnoods met wettelijke quota, zoals de verplichte 5% startbanen.
Allemaal goed bedoeld van Nestor maar bedrijven zijn totaal niet geïnteresseerd in 50+, en al helemaal niet in de omgeving van Genk. Ik heb geen auto waardoor ik mij niet ver kan verplaatsen. Op sollicitaties krijg je héél zelden antwoord, je krijgt hoop en al een bevestiging van sollicitatie. Noem mij eens één bedrijf hier in Genk dat een 57 jarige wil aannemen?
Hoewel ik altijd tegen leeftijdsdiscriminatie ben geweest moet ik toch erkennen dat werkgevers anders over je oordelen en bedrijfscultuur een grote rol speelt.
Ik heb al verschillende malen gesolliciteerd voor een job bij Nestor; maar heb er nog geen gekregen. Ik hoor er zelfs niets van, zoals bij zoveel sollicitaties. En dat is enorm frustrerend. Zelfs een standaardantwoord -alhoewel niet leuk- is altijd beter is dan die stilte. Ook krijg ik geen kans als ik de job nog niet deed, hoewel ik die wel zou kunnen doen.
Beste Anny, Dit is inderdaad jammer genoeg realiteit. Ook ik heb verscheidene keren gesolliciteerd voor een aantal vacatures bij Nestor maar ontving geen reactie. Jij vindt het frustrerend, maar ik vind het respectloos en onbeleefd. Mooie reclame, maar in werkelijkheid gebeurt er niks met onze sollicitaties.
Beste Anny, Dit zou niet mogen gebeuren. Door het grote aantal sollicitaties kan het echter zijn dat we niet iedereen hebben kunnen beantwoorden. Kan je eventueel een mailtje sturen naar support@nestor.be? Bedankt! Groeten, Nicolas
Juist Anny, ik kan ervan meespreken. Wel jobs aanbieden, maar een positief of negatief antwoord zit er niet in. Mvg Dirk
Beste Dirk, ik heb het even opgezocht, je bent tot op heden nog niet bij ons ingeschreven en we hebben geen enkele sollicitatie van je ontvangen. Kan je me even laten weten op kennismaken@nestor.be op welke opdrachten je reeds reageerde, dan kijk ik dit na. Mvg Mathieu - Oprichter Nestor
Ook ik heb direct na mijn inschrijving gesolliciteerd op een vacature.. zie dat de vacature niet meer on line staat maar zelf heb ik hieromtrent geen enkel bericht ontvangen?????
Ik heb ook geen antwoord ontvangen. Is dit gesponsord door de overheid?
Heel goede site maar voor mij, in regio Vlaams Brabant, heb ik er nog niets tussen gevonden. Ik zoek een 4/5 job met vaste uren.
Uitstekend initiatief. Ik ben bijna 60 en kan moeilijk werk vinden, ook al biedt VDAB veel jobs aan. Toch slaag ik er niet in. Ik ben met alles wettelijk in orde, doe wat er gevraagd word maar het antwoord is steeds hetzelfde: solliciteren en werk zoeken moet je zelf doen. Ik sluit mij graag aan bij nestor. Vriendelijke groeten, Mathys Marie-Louise Albertine.
Ik was er als de kippen bij om mij bij Nestor laten in te schrijven. Maar tot heden heb ik weinig geschikte vacatures gevonden. Ik heb de indruk dat ze vooral in Oost-en West Vlaanderen vacatures plaatsen. Maar ik blijf halsuitreikend uitkijken naar die ene droomjob die ik zelfs als ik pensioengerechtigd ben niet meer wil opgeven.
Dat bestaat niet meer voor ons.
Ik zoek een bijverdienste in de verkoop. Ben wel al 72 jaar, maar zou toch nog graag werken.
Beste Marc, bedankt voor je interesse. Je kan je inschrijven via www.nestor.be/inschrijven Hier vind je al onze actuele opdrachten en kan je vrijblijvend reageren indien een opdracht je interesseert. Mvg Mathieu - Oprichter Nestor
Tof !!!
Tof, dat er nog mensen bestaan die zich inzetten voor onze doelgroep, zelf in onze maatschappij is er nood aan zulke initiatieven.