U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Vertrouwen in jezelf

Meer zelfvertrouwen, we willen het allemaal. Dat fijne, sterke gevoel dat je krijgt als alles op rolletjes loopt. Wanneer je overtuigd bent van jezelf en weet dat je alles aankan. Alleen is niet iedereen gezegend met een gezond geloof in zichzelf. Wat doe je als je regelmatig rubberen knieën hebt? We vroegen het aan zelfvertrouwencoach Inge Ketels.

Zelfvertrouwen is het geloof dat je hebt in je eigen kunnen. Mensen met veel zelfvertrouwen schrijven een mislukking eerder toe aan de omstandigheden van het moment, waardoor ze zich bij een volgende gelegenheid niet zo snel uit het veld laten slaan. Mensen met weinig zelfvertrouwen wijten de mislukking doorgaans aan zichzelf, bijvoorbeeld aan een karaktertrek die moeilijk te veranderen is. Zij laten het hoofd makkelijker hangen. Waarom zou het een volgende keer immers wel lukken?

Inge Ketels, zelfvertrouwencoach, helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Ze legt uit welke gevolgen een tekort aan zelfvertrouwen heeft: “Het heeft een negatieve impact op je carrière, relaties, welzijn en zelfbeeld. Je ziet minder kansen en laat mogelijkheden onbenut, omdat je niet durft of te lang twijfelt. Wat in je zit, komt niet volledig tot uiting. Mensen lijken je niet helemaal te zien staan.”

Hoe kan je hier verandering in brengen? Inge: “Ik leer mijn klanten om op een andere manier naar zichzelf te kijken. Zo ontwikkelen ze een positiever zelfbeeld, bereiken ze makkelijker wat ze willen en durven ze meer uitdagingen aangaan.”

Anders naar jezelf leren kijken begint bij kleine dingen. Inge geeft zeven tips voor meer zelfvertrouwen.

 • Maak een lijstje van dingen die je in jezelf waardeert.
  Sta stil bij wat je goed vindt aan jezelf: je inzet voor je job, je verzorgde uiterlijk, de passie voor je hobby.
   
 • Kijk vanop een afstand naar jezelf en noteer waarom iemand je aangenaam zou kunnen vinden.
  Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: ik wens mijn collega’s elke ochtend een goeiedag, ze weten dat ik er ben als ze me echt nodig hebben...
   
 • Som al je successen op.
  Denk aan je job, maar daarnaast ook aan vrijwilligerswerk, vrienden die je uit de nood hebt geholpen, projecten waarvoor je je hebt geëngageerd of collega’s die je op ideeën hebt gebracht. Zo heb je misschien meegewerkt aan de organisatie van een straatfeest, heb je je buurman blij gemaakt toen je z’n pc depanneerde of heb je onderdak verleend aan je vriendin met relatieproblemen.
   
 • Laat je niet afleiden.
  Het vraagt een bewuste keuze om je aandacht niet te richten op wat je niet kan. Focus heel bewust op wat goed gaat en wat je kan waarderen aan jezelf. Merk je dat je afdwaalt? Breng dan je aandacht terug.
   
 • Vul je lijstjes regelmatig aan.
  Of nog beter: zorg voor een mooi schrift en leg dat naast je bed, zodat je het elke dag ziet. Noteer dagelijks minstens vier dingen over jezelf en je functioneren waar je tevreden over bent. Zoek het niet te groot, noch te ver.
   
 • Beloon jezelf.
  Zo behoud je de focus op het positieve. Dat geeft je de energie om verder te gaan en nieuwe uitdagingen aan te durven. Dat brengt glans in je leven.
   
 • Werk met een coach om je zelfvertrouwen te vergroten.
  Merk je dat je het moeilijk hebt om hier in je eentje mee aan de slag te gaan? Dan je terecht bij een loopbaancoach of een zelfvertrouwencoach zoals Inge.
   

Elsa (37): “Ik voelde de grond onder m’n voeten wegzakken”

“Niet lang nadat ik afstudeerde, startte ik bij een uitgeverij. Het was een kleine uitgeverij die het financieel moeilijk had. Dit vertaalde zich in weinig personeel en hele lange dagen. Het was geen uitzondering als ik na tien uur ’s avonds thuiskwam. Na enkele weken begonnen die lange dagen zich te wreken. De sfeer op kantoor was somber en ik voelde me moe. Ik beet me nog altijd vast in mijn werk, maar ik merkte dat ik me minder goed kon concentreren. Op een dag riep m’n baas me bij zich. Hij had het manuscript dat ik had geredigeerd nagelezen, en in het rood aangeduid waar ik fouten had laten staan. Ik voelde de grond onder m’n voeten wegzakken. De weken die daarop volgden werd ik alsmaar onzekerder. En daardoor maakte ik nog meer fouten. Uiteindelijk heb ik ander werk gezocht.

Nu, zoveel jaren later, begrijp ik dat niemand in die omstandigheden optimaal zou functioneren. Ik maakte die fouten niet uit een gebrek aan competentie, maar omdat de werkdruk en de werkomstandigheden me hadden uitgeput. Helaas is er wel heel wat tijd over gegaan, en een nieuwe job, voor ik dat inzag.”

 

Inge Ketels schreef een gratis e-book ‘test je innerlijk leiderschap’, waarin je je zelfvertrouwen kan testen. Je kan het aanvragen via bureaustroom.be.

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in