U bent hier

Minder werken

Minder werken helpt als je een beter evenwicht wil tussen je werk en privéleven. Dat je loon vermindert weet je vooraf en neem je voor lief. Maar wat je vaak niet beseft, is dat er ook gevolgen zijn voor je vakantie, werkloosheidsuitkering, ziekte-uitkering en pensioen. Wim Ceuppens, legal advisor bij Securex, legt uit hoe het zit in de privésector.

Wat de gevolgen zijn van minder werken, is ingewikkelde materie. Om het kluwen te ontwarren, contacteerden we Wim Ceuppens, legal advisor bij Securex. Hij legt uit: 'Sommige gevolgen zijn anders naargelang het stelsel dat je kiest: tijdskrediet of deeltijds werken. Bovendien hangt het er ook vanaf of je bij de overheid werkt of in de privé. Eigenlijk kan je over elk gevolg een boek schrijven. Ik zal me beperken tot de grote lijnen in de privésector.'

Vakantie

Werk je deeltijds of neem je tijdskrediet, dan krijg je het jaar erop minder betaalde vakantie. Stel dat je 19 uur per week werkt in plaats van 38 uur (dus 50%). Dan wordt je vakantie berekend op basis van je deeltijds regime. Je krijgt geen vier voltijdse weken vakantie, maar gedurende vier weken 19 uur vakantie, wat neerkomt op 76 uur vakantie of twee volle weken.

Bovendien is je vakantiegeld het jaar erop ook lager. Werk je 19 uur per week in plaats van 38 uur, dan krijg je de helft minder vakantiegeld.

Werkloosheidsuitkering

De hoogte van je werkloosheidsuitkering hangt af van de hoogte van je loon. Neem je tijdskrediet, dan wordt je volledig loon als basis genomen. Met andere woorden: heb je tijdskrediet genomen en word je daarna werkloos, dan krijg je toch een volledige werkloosheidsuitkering.

Bij deeltijds werk is dit niet het geval. Werk je deeltijds en word je daarna werkloos, dan heb je geen recht op een volledige werkloosheidsvergoeding.

Uitkering bij ziekte

Ben je een maand ziek, dan moet je werkgever je die maand een 'gewaarborgd loon' betalen. Dit gewaarborgd loon wordt berekend op basis van je loon. Verdien je minder omdat je deeltijds werkt of tijdskrediet neemt, dan is je gewaarborgd loon ook lager.

Ben je langer dan een maand ziek, dan is het aan je ziekenfonds om je een ziekte-uitkering te betalen. De ziekte-uitkering wordt onder andere berekend op basis van je loon. Verdien je minder omdat je deeltijds werkt of tijdskrediet neemt, dan is je ziekte-uitkering ook lager.

Pensioen

Wat de gevolgen zijn voor je pensioen, is voorwerp van discussie. Bovendien wijzigt deze materie regelmatig. Algemeen gesteld worden de periodes waarin je tijdskrediet neemt meegeteld voor de berekening van je pensioen. Werk je deeltijds, dan is dit niet het geval en heeft dit wel gevolgen voor je pensioen.

Moraal van het verhaal

Win eerst informatie in voor je de stap zet om minder te werken. Je kan navraag doen bij je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas). Of je kan ook rechtstreeks contact opnemen met RVA (voor je vakantie en werkloosheidsuitkering), je ziekenfonds of de Pensioendienst.

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in