Loopbaan

Hoeveel wil je verdienen?

Steven: "Toen ik solliciteerde voor mijn huidige job, vroeg de werkgever naar mijn loonverwachting. Aangezien ik de baan doodgraag wou, antwoordde ik dat dit niet belangrijk was. Dat alles oké was. Ik herinner me zijn reactie nog goed. Hij zei: "Wat is dat voor een onnozele uitspraak!''" Vijf tips om het beter te doen.

Steven werd ondanks zijn onnozel antwoord aangeworven en kreeg een loon dat dubbel zo hoog was als in zijn vorige job. Hij legt uit: 'Ik had het geluk dat ik in een groot internationaal bedrijf terechtkwam waar de lonen vastliggen. Bovendien werd ik in mijn vorige job -bij een pas opgestart consultancy bedrijf- onderbetaald.'

Maar toch zat er meer in. "Ik weet nu dat er in ons bedrijf niet gediscussieerd kan worden over de hoogte van het loon, maar wel over de 'speciallekes', zoals een smartphone, de grootte van je bedrijfswagen, je bonus… Had ik dit tijdens mijn sollicitatiegesprek uitgespeeld, dan had ik die voordelen al van in het begin kunnen krijgen. Nu kreeg ik die pas gaandeweg."

Wat kan je doen om wel het onderste uit de kan te halen? Volg deze tips.

1. Check je marktwaarde

Ga voor je op gesprek gaat na wat je marktwaarde is: hoeveel verdient iemand met jouw opleidingsniveau en ervaring in de job die jij voor ogen hebt?

Op internet vind je gratis looncheckers waarmee je je marktwaarde kan bepalen, zoals bijvoorbeeld Salariskompas. Gebruik hiervoor de zoekopdracht 'loon vergelijken'. 

De looncheckers werken met brutolonen, want werkgevers gebuiken tijdens loononderhandelingen ook brutobedragen. Weet dat er nog heel wat afgaat van je brutoloon.

  • Op jobat vind je een eenvoudige calculator waarmee je brutobedragen kan omzetten naar netto (en omgekeerd). Je moet enkel je statuut (arbeider of bediende) en burgerlijke staat invullen. 
  • Wil je een verfijnder beeld? Dan is de calculator van SD Worx interessant. Deze calculator houdt ook rekening met factoren zoals het inkomen van je partner, het aantal personen ten laste en extralegale voordelen.

2. Bereid een geloofwaardig antwoord voor

Oefen vooraf in wat je gaat antwoorden als de werkgever vraagt hoeveel je wil verdienen.  
Je geeft best geen concreet bedrag, maar een onder- en bovengrens waartussen je wil verdienen. Op die manier laat je meer ruimte open om te onderhandelen.

Kies een onder- en bovengrens die niet te veel afwijkt van je marktwaarde. Verdien je momenteel bijvoorbeeld 3.400 euro bruto en wees de loonchecker uit dat iemand met jouw profiel gemiddeld 3.500 euro verdient? Zeg dan: ik zou graag tussen 3.500 en 4.000 euro verdienen. 

Stel je eisen die veel hoger zijn, dan zal de werkgever willen weten waarom je denkt dat je dit waard bent. Kan je dit niet hard maken met argumenten, dan maak je een slechte indruk.

3. Verwijs naar je research

Voel je je er ongemakkelijk bij om zomaar te zeggen wat je waard bent? Verwijs naar je research. Op die manier kan je je verwachtingen objectiveren. 

Bijvoorbeeld: 'Ik heb uitgezocht dat iemand met mijn profiel en ervaring in deze job gemiddeld tussen de 3.500 en 3.700 euro verdient. Dat lijkt mij een uitstekende verloning.'

4. Leg uit waarom je genoegen neemt met minder

Solliciteer je naar een job die een stap terug is qua loon? Zorg dat je hiervoor een duidelijke en overtuigende verklaring hebt. Anders vindt de werkgever het te riskant om je aan te werven. 

Zeg bijvoorbeeld: 'Ik besef dat deze job qua loon een stap terug is in vergelijking met mijn vorige job, maar dit is voor mij geen punt. Deze job laat een betere balans toe tussen mijn werk en mijn gezin, en dat is onbetaalbaar voor me.'

5. Bedenk een plan B

In veel bedrijven -en dan vooral de grote- liggen de lonen vast, maar kan je wel onderhandelen over extralegale voordelen. Bereid je hierop voor en bedenk een plan B. 

  • Maak een lijst van extralegale voordelen die voor jou belangrijk zijn en neem dit lijstje mee naar het gesprek. Bijvoorbeeld: 
    • aantal vakantiedagen
    • thuiswerk
    • glijdende werkuren
    • gratis opleidingen
    • eindejaarspremie
    • 13de maand
    • hospitalisatieverzekering
    • bedrijfswagen
    • woon-werkverkeervergoeding
    • gsm
    • laptop
    • internetverbinding
  • Geeft de werkgever aan dat hij niet hoger kan gaan dan een bepaald bedrag en ligt dit voor jou te laag? Vraag naar de extralegale voordelen die hij kan aanbieden.
    Bijvoorbeeld: 'Het loon dat u me kan aanbieden, ligt lager dan ik had verwacht, maar misschien kan dit gecompenseerd worden door bepaalde voordelen. Welke extra voordelen biedt u aan?'
  • Heb je voordelen op je lijstje staan die de werkgever niet vermeldt? Vraag er expliciet naar.
    Bijvoorbeeld: 'Voor mij is het erg belangrijk om minstens twee dagen per week te kunnen thuiswerken. Is dit iets wat in uw bedrijf tot de mogelijkheden behoort?' Of: 'Ik zou het erg handig vinden mocht ik een gsm krijgen via het werk. Zou u dit eventueel kunnen bekijken?'

Veel succes!

Ook interessant

Je eerste loon

Geld verdienen. Het is voor veel schoolverlaters het leukste aan beginnen werken. Maar wat mag je verwachten van je eerste loon?

Eerste loon

Wat kan je verwachten van je eerste loon? Volgens ACERTA mag je rekenen op 2.195 euro bruto per maand. Hoe hoger je diploma, hoe hoger je loon. En als arbeider of man, krijg je meer dan als bediende of vrouw.

Loononderhandeling

‘Wat zijn je loonverwachtingen?’ Je wéét dat de vraag gaat komen, maar toch blijft het voor veel mensen een ongemakkelijk moment tijdens een sollicitatiegesprek. Enkele tips voor een geslaagde loononderhandeling.