U bent hier

Hoeveel wil je verdienen?

Steven: “Toen ik solliciteerde voor mijn huidige job, kreeg ik de vraag: ‘Wat zijn je loonverwachtingen?’ Aangezien ik de baan doodgraag wou, antwoordde ik dat dit niet belangrijk was. Dat alles oké was. De reactie van mijn baas herinner ik me nog goed. Hij zei: ‘Wat is dat voor een onnozele uitspraak!’” Een stappenplan om het beter te doen.

Steven werd ondanks zijn onnozele antwoord aangeworven en kreeg een loon dat dubbel zo hoog was als in zijn vorige job. Hij vertelt: “Ik had het geluk dat ik in een groot internationaal bedrijf terechtkwam waar de lonen standaard vastliggen. Bovendien werd ik in mijn vorige job -bij een pas opgestart consultancy bedrijf- onderbetaald.”

Maar toch zat er nog meer in. Steven legt uit: “Ik weet nu dat er in ons bedrijf niet gediscussieerd kan worden over de hoogte van het loon, maar wel over de ‘speciallekes’, zoals een gsm, de grootte van je bedrijfswagen, je bonus… Had ik dit toen tijdens het sollicitatiegesprek uitgespeeld, dan had ik die voordelen al van in het begin kunnen krijgen. Nu heb ik die pas gaandeweg gekregen.”

Stappenplan

Wat kan je doen om wel het onderste uit de kan te halen? We geven een stappenplan.

1. Informeer je

Ga voor je op gesprek gaat na wat je marktwaarde is: hoeveel verdient iemand met jouw opleidingsniveau en ervaring in de job waarnaar je solliciteert?

 • Twee handige tools om je marktwaarde te bepalen zijn Salariskompas en Loonwijzer. Bij Salariskompas zie je bovendien niet enkel wat het gemiddelde loon is van iemand met jouw profiel, maar ook welke extra voordelen gangbaar zijn: eindejaarspremie, 13de maand, hospitalisatieverzekering, bedrijfswagen, vergoeding woon-werkverkeer, gsm, laptop...
 • Als er over loon onderhandeld wordt, gaat het altijd over brutobedragen. Ben je hier niet vertrouwd mee? Gebruik dan een online calculator om brutobedragen om te zetten in nettobedragen. Zo krijg je een beter beeld van hoeveel je echt gaat verdienen. Twee goede calculators vind je op vacature.com en loonwijzer.be.
   

2. Bereid een antwoord voor

Bedenk wat je gaat zeggen als de werkgever vraagt naar jouw loonverwachtingen. Enkele tips:

 • Geef geen bedrag.
  Noem een onder- en een bovengrens waartussen je wil verdienen. Op die manier laat je meer ruimte open om te onderhandelen.
 • Wees realistisch.
  Geef een onder- en bovengrens die niet te veel afwijkt van jouw marktwaarde. Verdien je momenteel bijvoorbeeld 3.400 euro en blijkt uit je research dat iemand met jouw profiel gemiddeld 3.500 euro bruto verdient? Zeg dan: ik zou graag tussen 3.500 en 4.000 euro willen verdienen. Stel je eisen die veel hoger zijn, dan zal de werkgever willen weten waarom je denkt dat je dit waard bent. Kan je dit niet hard maken met argumenten, dan kom je ongeloofwaardig over.
 • Verwijs naar je research.
  Voel je je er ongemakkelijk bij om zomaar te zeggen wat je waard bent? Verwijs naar je research. Op die manier kan je je verwachtingen objectiveren. Bijvoorbeeld: “Ik heb uitgezocht dat iemand metmijn profiel en ervaring in deze job gemiddeld tussen de 3.500 en 3.700 euro verdient. Dat lijkt mij een uitstekende verloning.”
 • Leg uit waarom je genoegen neemt met minder.
  Solliciteer je naar een job die een stap terug is qua loon? Zorg dat je hiervoor een duidelijke en overtuigende verklaring hebt. Anders zal de werkgever het risico niet durven nemen om je aan te werven. Zeg bijvoorbeeld: “Ik besef dat deze job qua loon een stap terug is in vergelijking met mijn vorige job, maar dit is voor mij geen punt. Deze job laat een betere balans toe tussen werk en gezin, en dit is onbetaalbaar voor me.”

3. Bedenk een plan B

In veel bedrijven -en dan vooral de grote- liggen de lonen vast, maar kan je wel onderhandelen over de extralegale voordelen. Bereid je hier op voor en bedenk een plan B. Enkele tips:

 • Maak op voorhand een lijst van extralegale voordelen die voor jou belangrijk zijn en neem dit lijstje mee naar het gesprek. Je kan je laten inspireren door Salariskompas (zie tip 1). Denk ook aan andere zaken zoals thuiswerk of de mogelijkheid om gratis opleidingen te volgen.
 • Geeft de werkgever aan dat hij niet hoger kan gaan dan een bepaald bedrag en ligt dit voor jou te laag? Vraag dan naar de extralegale voordelen die hij kan aanbieden. Zeg bijvoorbeeld: “Het loon dat u me kan aanbieden, ligt lager dan ik had verwacht, maar misschien kan dit gecompenseerd worden door bepaalde voordelen. Welke extra voordelen biedt u aan?”
 • Heb je een beeld gekregen van de voordelen die hij aanbiedt en heb jij nog extra voordelen op je lijstje staan? Speel dit uit. Zeg bijvoorbeeld: “Voor mij is het erg belangrijk om minstens een dag per week te kunnen thuiswerken. Is dit iets wat in uw bedrijf tot de mogelijkheden behoort?” Of: “Ik zou het erg handig vinden mocht ik een gsm krijgen via het werk. Zou dit eventueel kunnen bekeken worden?”

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Joke Bosch, jobcoach bij VDAB.

 

Barbara Peirs

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Misschien is het nuttig ook mee te geven dat je je niet minderwaardig dient te voelen omdat je een tijdje out bent geweest. Ik ben nu 2 maand terug op zoek, ben op een 20-tal gesprekken geweest, en krijg toch dikwijls vooral van rekruteerders rare reacties als ik zeg dat ik opnieuw in een volwaardige functie wil werken die overeenkomt met mijn competenties (verantwoordelijke functie). Als je burn-out uitspreekt, ben je opeens €1000 minder waard... en kan je geen verantwoordelijkheid meer aan... Er is heel veel taboe rond, nog steeds!
waarom geen loon in evenredigheid met verantwoordelijkheid? Waarom geen gelijk loon voor reachtruckchauffeurs en orderpickers/magazijniers in een gewoon dagwerkstelsel (geen shift)?