U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

De zoekende millennial

Millennials… De wereld ligt aan hun voeten, maar net hierdoor hebben ze het zo moeilijk om hun weg te vinden in het leven. Té veel keuzes, té hoge verwachtingen. Een generatie op zoek naar perfectie wordt verlamd door stress en angst. We spraken met de 26-jarige Lies, een fashionista die na een paar omzwervingen toch haar levenspad gevonden heeft.

L'embarras du choix

Bij Lies sloeg de twijfel al om het hart toen ze een studiekeuze moest maken. 'Ik voelde op dat moment aan mijn omgeving dat het belangrijk was om de juiste keuze te maken, maar dat vond ik niet evident als 18-jarige. Mijn studiekeuze leek zó bepalend voor mijn toekomst dat dit voor een grote druk zorgde.

Ondertussen weet ik dat een diploma vaak gewoon een toegangsticket is tot de arbeidsmarkt en je nog alle kanten op kan door zelfstudie. Uiteindelijk koos ik voor handelsingenieur aan de KU Leuven, een algemene vorming waarmee ik nog geen uitgesproken keuze hoefde te maken.'

Ook nadat ze afstudeerde, wist Lies nog niet in welke sector ze een job moest zoeken. 'Door een gebrek aan praktijkervaring kon ik moeilijk inschatten wat voor werk bij me paste. En voor veel jobs die me op het eerste zicht aanspraken, was dan weer werkervaring vereist.

De prestatiedruk werd nog opgedreven doordat veel medestudenten al tijdens het laatste jaar een goede job probeerden te bemachtigen, terwijl ikzelf nog geen idee had wat ik wilde doen.

Ik heb toen besloten om op buitenlandse stage te vertrekken naar Shanghai voor een functie in HR en marketing. Ik heb daar op 3 maanden tijd veel meer geleerd dan tijdens mijn 5 jaar theoretische studie. Voornamelijk door het grote cultuurverschil en het feit dat ik volledig op mezelf aangewezen was.'

Loopbaanbegeleiding

Toen ze terug in België was, heeft Lies 2 salesjobs gedaan. 'Bij beide jobs voelde ik al snel dat het een tijdelijk verhaal zou worden. Hoofdzakelijk omdat ik er niet genoeg van mezelf in kwijt kon.

Eerst had ik te weinig affiniteit met het bedrijf, daarna ging ik in een groot bedrijf verloren tussen alle andere werknemers en had ik het gevoel dat er te weinig persoonlijke inbreng was.'

Ondertussen was Lies bijna 3 jaar verder en wist ze nog steeds niet goed waar ze naartoe wilde. Daarom koos ze voor loopbaanbegeleiding.

'Ik had niet het gevoel dat ik mezelf moest leren kennen tijdens de loopbaanbegeleiding. Het was vooral zaak om te analyseren welke aspecten ik belangrijk vind in een job en zo te ontdekken welke functie mij echt gelukkig zou maken.

Ik leerde er vrij snel dat ik minder goed functioneer in een traditionele bedrijfscultuur. Hoewel ik structuur belangrijk vind, is een 9-to-5 job niets voor mij

Na een aantal sessies was het duidelijk dat ik mijn passie voor mode moest integreren in mijn job. Er kwam ook naar boven dat er een echte projectmanager in mij schuilt. Harde verkooptargets zijn voor mij ondergeschikt aan samen met mijn team iets bereiken.'

Eigen baasde zoekende millennial

Na de loopbaanbegeleiding besloot Lies om als freelancer te werken. 'Ik combineerde mijn freelance activiteiten eerst met een deeltijdse vaste job, om zo het risico te beperken.'
 
Vandaag ben ik volledig mijn eigen baas en werk ik als freelance business consultant voor lokale handelaars. Zij zijn erg belangrijk voor onze economie, maar hebben vaak weinig tijd en niet de grote budgetten. Ik help hen om hun strategie en marketing te optimaliseren.

Daarnaast ben ik digital content creator en probeer ik mensen online te inspireren. Op mijn blog heb ik het over mode, een gezonde levensstijl en generatie-gerelateerde issues.

Soms krijg ik financiële voorstellen om iets te posten over een bepaald merk, maar ik probeer daar erg selectief in te zijn. Ik ga enkel in zee met merken die ik zelf ook zou kopen.

Zo is er bijvoorbeeld een Zweeds kledingmerk waarvan ik stuks mag kiezen uit hun collectie. In ruil daarvoor vermeld ik hen bij online posts waarop ik de kledij aan heb.

Leren doseren

Als freelancer heb ik misschien wat meer onzekerheid en zijn de uitdagingen groter dan wanneer ik in loondienst werkte. Maar die passie voor de projecten waar ik dagelijks met zoveel enthousiasme wil invliegen, zijn voor mij onbetaalbaar. 

Ik moet wel nog meer leren doseren en mijn planning optimaliseren, want voor een startende freelancer stopt het werk eigenlijk nooit.'

Ga op zoektocht

Veel millennials krijgen stress omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze alles uit het leven moeten halen dat erin zit. Ze leggen voor zichzelf de lat onrealistisch hoog en denken dat ze zich op professioneel vlak geen enkel foutje kunnen veroorloven. 

Lies raadt andere millennials aan om gewoon dingen uit te proberen. 'Op deze leeftijd is het ideaal om verschillende werkervaringen op te doen en gaandeweg te leren waar je passie ligt en waar je goed in bent. 

Door extra hulp te aanvaarden via loopbaanbegeleiding, maak je het soms net iets gemakkelijker om de stap te zetten naar een job die je echt graag doet. Het kan duidelijkheid scheppen in het overaanbod van deze tijd.'

Loopbaanbegeleiding

Lies heeft loopbaanbegeleiding gevolgd met behulp van loopbaancheques. Lies: 'De loopbaancheques maakten de begeleiding voor mij financieel haalbaar.' 

Weet je ook niet goed welke richting je uit wil op professioneel vlak en wil je ontdekken wat je wil en kan? Lees meer over loopbaanbegeleiding en loopbaancheques.

 

Diederik Van Vlem

Gepubliceerd in