U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Prettige vakantie

Daar is hij weer, die mooie zomer. Tijd om je batterijen op te laden tijdens een welverdiende vakantie! Tenminste, als je genoeg vakantiedagen hebt. Klusjesman Jan, architecte Noor en ambtenaar Eva getuigen.

Klusjesman Jan (40 jaar)

  • Werkt 4/5de in een woonzorgcentrum
  • Heeft 22 betaalde vakantiedagen

“Ik ben best tevreden met 22 dagen vakantie. Uiteraard zou ik blijer zijn met nog meer vakantiedagen. Een mens kan geen vakantie genoeg hebben, vind ik. Maar ik klaag niet. In mijn vorige job als auditeur in de bouwsector werkte ik voltijds, en had ik recht op 20 dagen. Maar vaak was het zo druk, dat ik die dagen niet allemaal kon opnemen. Bovendien werden we gepusht om vakantie te nemen tijdens het bouwverlof. Net wanneer het erg druk én duur is om op reis te gaan. Vandaag kan ik vakantie nemen wanneer ik dat wil, in overleg met mijn verantwoordelijke en rekening houdend met de permanentie van onze dienst. Daar geniet ik veel meer van.

Meestal neem ik vakantie om weg te gaan. Ik ga regelmatig een lang weekend fietsen of vissen met vrienden. Ik trek er ook graag een week of twee met mijn vriendin op uit -dit jaar gaan we een week naar de bossen in Luxemburg en een week naar de Ardennen. En ik plan elk najaar een stapvakantie in de bergen.”

Architecte Noor (35 jaar)

  • Werkt als zelfstandige
  • Neemt jaarlijks 25 dagen vakantie

“Sommige van mijn vrienden die in loondienst werken, vinden dat ik te beklagen ben omdat ik geen recht op betaalde vakantie heb. Maar zelf voel ik dat niet zo. Ik heb altijd als zelfstandige gewerkt en heb het systeem van een vast aantal vakantiedagen nooit gekend. Bovendien vind ik het fijn om te weten dat ik de vrijheid heb om eens voor langere tijd op reis te gaan, weg uit het dagelijkse ritme. Al is die vrijheid relatief, want ik moet natuurlijk rekening houden met mijn klanten.

Uit praktische overwegingen neem ik meestal vakantie tijdens het bouwverlof. Dat is voor architecten de minst drukke periode. Ik zorg ervoor dat ik tijdens mijn vakantie echt weg ben. Twee jaar geleden bleef ik eens een week thuis tijdens mijn vakantie. Maar toen slaagde ik er niet om te ontspannen zonder me ‘onproductief’ te voelen. Tegenwoordig trek ik er dus steevast op uit. Deze zomer ga ik twee weken met mijn vriend naar IJsland. Spannend.”

Ambtenaar Eva (42 jaar)

  • Werkt bij de Vlaamse overheid
  • Heeft 35 dagen betaalde vakantie

“Omdat ik zoveel vakantie heb, kan ik me heel wat permitteren. Zo neem ik al eens een dag vakantie op om te shoppen met een vriendin, of om te studeren voor de avondschool. Dat kunnen mijn vrienden die het met 20 vakantiedagen moeten doen niet. Ik merk dat zij continu wikken en wegen of iets een vakantiedag waard is of niet. Dat zou ik verschrikkelijk vinden.

Naast die occasionele ‘sprokkeldagen’ neem ik vooral vakantie om op reis te gaan. Zo ga ik traditioneel een keer per jaar met het gezin weg, tijdens de grote vakantie. In het voorjaar trek ik er altijd eens alleen met mijn man op uit. Meestal is dat voor een wandelvakantie. En elk jaar ga ik een weekje citytrippen met een vriendin. Zalig!”

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in juli 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.