Bijleren

Via e-mail solliciteren

Vandaag is e-mail niet meer weg te denken als middel om te solliciteren. Op zowat elke vacature staat een mailadres dat je kan gebruiken om je kandidaat te stellen. Hoe solliciteer je op een overtuigende manier via e-mail? Zes tips.

Gebruik een neutraal e-mailadres

Heb je een mailadres à la katrijntjemandarijntje@hotmail.com of pokemonrules@gmail.com? Maak dan eerst een neutraal e-mailadres aan voor je solliciteert. Dat kan gratis via providers als Google en Hotmail. Kies liefst een adres waar je naam en voornaam in voorkomen. Bijvoorbeeld: katrijn.defrenne@hotmail.com. Zo maak je een professionele indruk.

Geef je e-mail een goede titel

Kies als titel voor je mail geen nietszeggend onderwerp zoals 'Vacature' of 'Sollicitatie', maar vermeld de job waarnaar je solliciteert en het referentienummer van de vacature (als je dit hebt). Bijvoorbeeld: ‘Verkoopster (147523)’.

Verzorg de inhoud van je mail

Hou het kort. Vermeld naar welke functie je solliciteert en verwijs naar je cv en brief die je als bijlage (attachment) toevoegt.

Dit is een voorbeeld van een goede sollicitatiemail:

Beste mijnheer Verbrugge,

Via deze mail wil ik me graag kandidaat stellen voor de functie van verkoopster (147523). Als bijlage vindt u mijn motivatiebrief en cv.

Met vriendelijke groeten
Katrijn Defrenne

Verzorg je bijlagen

Geef je bijlagen een duidelijke naam. Kies niet voor ‘Bijlage 1' of 'Attachment 2' maar ga voor ‘Cv’ of ‘Sollicitatiebrief’ gevolgd door je naam en achternaam. Bijvoorbeeld: ‘Cv Katrijn Defrenne’.

Verstuur je bijlagen in pdf. In Word kunnen documenten vervormd worden als ze met een andere versie van Office geopend worden.

Hou het leesbaar

Zorg ervoor dat je e-mail leesbaar is voor de rekruteerder en niet vol vreemde tekens staat. Dat doe je door op het volgende te letten:

  • Kies voor een standaardlettertype: Times New Roman of Arial zijn prima.
  • Gebruik geen symbolen of emoticons.
  • Gebruik zo weinig mogelijk opmaak: zet geen woorden in het vet of cursief.

Controleer alles nog eens voor je op ‘versturen’ klikt

  • Staan er geen spelfouten meer in je mail? Werkgevers zijn er allergisch voor!
  • Klopt de naam van de werkgever? Met een verkeerde aanspreking sla je de bal helemaal mis.
  • Heb je echt de laatste versie van je sollicitatiebrief en cv toegevoegd als bijlage? Anders is het zonde van je werk.
  • Heb je het juiste e-mailadres ingegeven? Als je mail niet toekomt, grijp je bij voorbaat naast de job.
     

kuleuven.be/emailnetiquette

stepstone.be/wat-mag-je-niet-vergeten-als-je-via-email-solliciteert

Ook interessant

Zeven e-mailergernissen

E-mail. Vaak ontegensprekelijk handig. Soms oeverloos irritant. Waaraan we ons ergeren? Heel wat, zo blijkt. Adel: “Ik haat mails met een grote groep ontvangers in het 'aan'-veld.”

Slaaf van je mailbox

Lees je meteen elke mail die binnenkomt? Onderbreek je je taak om mails te beantwoorden? Vijf tips om te voorkomen dat je mailbox je werkdag beheerst.

Vijf tips voor heldere mails

E-mail is een handig communicatiemiddel op het werk. Alleen laat de kwaliteit van heel wat mails te wensen over. Ze zijn vaak oeverloos lang en onduidelijk.