U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Typische sollicitatievragen

Is een sollicitatiegesprek voor jou een bron van slapeloze nachten, angstzweet en stress? Eén remedie: bereid je voor. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je zelfzekerder bent. Oefen vooraf enkele vragen en speel een rollenspel waarbij je fictief solliciteert. Hieronder vind je alvast tien typische sollicitatievragen met tips voor geschikte antwoorden.

Vertel ons over jezelf

Deze klassieke openingsvraag is bedoeld om je op je gemak te stellen. Je kunt er bijna zeker van zijn dat deze vraag wordt gesteld, dus doe je er goed aan om je hierop voor te bereiden. Zorg voor een rode draad in je verhaal. Gebruik eventueel je cv als leidraad.

Wat weet je van ons bedrijf?

Deze vraag peilt naar je voorbereiding. Hiermee wil de werkgever weten of je je huiswerk wel hebt gedaan. “Zorg dat je als sollicitant iets te vertellen hebt over het bedrijf”, zegt Linda Achten, coach algemene arbeidsmarktcompetenties van de VDAB. “Deze vraag komt heel vaak voor én weegt enorm door tijdens de selectie.”

Beschrijf de job waarvoor je komt solliciteren

Nog zo’n vraag die checkt hoe goed je op de hoogte bent. Lees de jobomschrijving een aantal keren en herhaal ze daarna in je eigen woorden.

Wat spreekt je aan in deze job?

Dit is een moeilijke vraag. Het is een combinatie van 'wat weet je van ons' en 'beschrijf de job'. Linda: “Zorg dat je van tevoren goed op een rijtje hebt waarom je juist deze functie ambieert. Probeer het eens op papier te zetten, pas dan kom je erachter of je het wel goed onder woorden kunt brengen. Zorg dat je minstens drie argumenten bedenkt.”

Wat maakt je anders dan andere kandidaten?

Benadruk waarom je deze functie interessant vindt en waarom jij denkt dat jouw kwaliteiten daar prima bij passen. Wees niet te bescheiden, maar zuig geen kwaliteiten uit je duim -een goede rekruteerder vraagt altijd door. Bereid deze vraag altijd voor. Ten eerste om een zo goed mogelijk antwoord te geven, maar ook om er voor jezelf achter te komen of deze job eigenlijk wel geschikt voor je is.

Wat is jouw droomjob?

“Dit is een strikvraag”, zegt Linda. "Antwoord nooit dat de aangeboden job een droomjob is, maar beschrijf ook geen elders bestaande job. Noem een aantal losse elementen die je belangrijk vind in een job en die bij voorkeur terug te vinden zijn in de aangeboden job".

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Deze vraag is niet bedoeld om te checken of je bereid bent om vijf jaar bij dit bedrijf te werken, maar meer om je ambitie te achterhalen en te kijken of je wel over je loopbaan hebt nagedacht. Zorg dus dat je een duidelijk verhaal hebt met een doel voor over vijf jaar. Benadruk wel de belangrijke rol van het bedrijf in die carrièreplanning. Geef aan dat je graag wilt groeien en als het kan binnen dit bedrijf. En zeg zeker niet dat dit bedrijf slechts een opstapje is, of alleen maar bedoeld is om werkervaring op te doen.

Wat was je grootste succes/flop in je vorige job?

Het klinkt misschien raar, maar je grootste flop zal de werkgever het meest interesseren. Linda: “Iemand die eerlijk toegeeft dat hij of zij fouten heeft gemaakt maar daaruit heeft geleerd, komt bij een werkgever veel beter over dan iemand die het ene opgeblazen succesverhaal na het andere vertelt.”

Wat is volgens jou een gepast loon voor deze job?

Deze vraag peilt naar je realiteitszin. Prijs je jezelf te hoog, dan gaan er knipperlichtjes branden. Maar sollicitanten die zichzelf onderschatten, doen ook de wenkbrauwen fronsen. Linda: “Informeer op voorhand naar de gebruikelijke lonen voor gelijkaardige jobs.”

Heb je nog vragen over de jobinhoud?

Ja, je hebt die! Iemand die geen vragen heeft, komt ongeïnteresseerd over. Ga dus nooit naar een sollicitatiegesprek zonder enkele concrete vragen in je hoofd.

Meer sollicitatietips vind je op onze site.

 

Sandra Van Loo

 

netto.tijd.be