U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Geen zin in vakantie

ijscoupe met slagroomEindelijk is het weer zover. Vakantie! Het moment waar je een jaar lang reikhalzend naar uitkijkt. Tijd om lijf en leden te ontspannen en hoofd en hart te herbronnen. Maar, lang niet iedereen staat te springen om vakantie te nemen. Lily: “Het klinkt abnormaal in tijden waarin vrije tijd het hoogste goed is, maar ik ga veel liever gewoon werken.”

Het is iets waar je misschien niet bij stilstaat, maar er zijn werknemers die er tegenop kijken om vakantie te nemen. Lily (37) en Karel (34) bijvoorbeeld. We vroegen hen waarom. Lily: “Wanneer ik ga werken, vind ik het fijn om mezelf ’s avonds te verwennen door eens lekker te gaan eten, een cocktail te drinken, voor de televisie te hangen… Ik vind dat ik mezelf mag belonen voor mijn harde werk. Tijdens een vakantieperiode valt dat weg. Je hoeft dan niet te werken en kan voortdurend genieten. Dat voelt na verloop van tijd leeg aan. Dan waardeer ik al dat genieten niet meer. Het zoveelste terrasje of ijsje kan me gestolen worden.

Verder is het ook zo dat vakantie fantastisch móet zijn. Je leeft daar zogezegd het hele jaar naartoe en moet de tijd van je leven beleven. Dat maakt de druk erg groot. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik mijn vakantie niet goed genoeg invul, en dat andere mensen er meer van genieten dan ik. En tot slot is het ook de ideale periode om aan het piekeren te slaan en alles in vraag te stellen. Je hebt te veel tijd om na te denken. Nee, geef mij maar de dagdagelijkse routine. Die voelt tenminste veilig en minder confronterend aan.”

Strakke routine

Ook Karel houdt niet van vakantie. Al is zijn reden anders. Karel: “Het is een dubbel gevoel. Natuurlijk heb ik af en toe vakantie nodig om te bekomen van een drukke periode op het werk. Maar wanneer ik dan thuis ben, voel ik me regelmatig erg eenzaam. En dat gevoel haat ik. Om hieraan te ontsnappen, plan ik m’n hele vakantie vol. Met vrijwilligerswerk, cursussen, dates met vrienden en familie… Probleem is dat ik door m’n drukke agenda niet kan recupereren en dat wreekt zich dan weer op m’n gezondheid. Intussen weet ik dat ik af en toe gewoon een tijdje thuis moet zitten niksen om op krachten te komen. Hoe vervelend ik dat ook vind. Een strakke routine helpt me dan wel, bijvoorbeeld: elke dag een andere kamer poetsen, om de dag een uur gaan sporten, leuke recepten opzoeken en op ingrediëntenstrooptocht gaan...”

Lily knikt: “Ik neem enkel vakantie als ik een reis gepland heb, of iets moet doen, bijvoorbeeld: klussen in ons huis. Ik zou nooit -ik herhaal: nooit!- al mijn vakantie opsparen en die dan na elkaar opnemen. Dan word ik binnen de kortste keren gegarandeerd depressief!”

Niet raar

Ben jij ook niet tuk op vakantie? Dan helpen onderstaande tips van Lily en Karel misschien wel.

  • Probeer te weten te komen waarom je er tegenop kijkt. Pas dan kan je er iets aan doen.
  • Neem losse dagen in plaats van een lange periode na elkaar.
  • Zorg dat je iets te doen hebt tijdens je vakantie.
  • Probeer te relativeren: je vakantie hoeft niet fantastisch te zijn. Het leven kent nu eenmaal hoogtes en laagtes. Dat is met vakantie niet anders.
  • Weet dat je lang niet de enige bent -ook al lijkt het op Facebook alsof iedereen elke minuut aan het genieten is.
  • Aanvaard het van jezelf. Je bent niet raar omdat weekends of vakanties niet altijd in je kraam passen.

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in juli 2013