U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Laatste indruk telt

Geef je binnenkort je ontslag? Een wijze raad: vertrek niet halsoverkop, laat je niet leiden door emoties en neem afscheid in schoonheid. Zo worden de collega's en de baas die je vandaag verlaat, morgen waardevolle schakels in je professionele netwerk. Hoe neem je ontslag zonder bruggen op te blazen? Zes tips uit Havard Business Review.

Volgens Len Schlesinger, professor aan de Harvard Business School, zijn er twee belangrijke momenten in elke professionele relatie: het begin, en het einde. Aan het begin besteden we meestal veel aandacht, omdat we een goede eerste indruk willen maken. Maar het einde? Daar steken we liever niet teveel tijd en energie in.

Een gemiste kans, meent professor Schlesinger. Want in professionele relaties is de laatste indruk minstens even essentieel als de eerste. Je weet immers nooit wie je later in je carrière weer tegenkomt, en wat die persoon dan voor jou kan betekenen.

Hoe maak je een goede laatste indruk? Schlesinger geeft zes tips voor een mooi en professioneel afscheid.

Verwittig eerst je baas

De kogel is door de kerk. Je verlaat het bedrijf. Je eerste zorg? Verwittig de baas vóór je je collega's op de hoogte brengt. Zo staat hij niet voor schut als hij iets over je vertrek verneemt tijdens een pauze aan de koffieautomaat.

Verspreid het nieuws op jouw manier

Bespreek vervolgens met je baas hoe en wanneer je je collega's op de hoogte gaat brengen. Via mail, tijdens een teamvergadering… Ga je dit zelf doen of laat je het over aan je baas? En wil je bepaalde collega's eerst persoonlijk op de hoogte brengen, voor je de anderen inlicht?

Vertel steeds hetzelfde verhaal

Bedenk op voorhand welk verhaal je zal vertellen wanneer iemand vraagt naar de reden van je ontslag. Vertel aan iedereen -van de baas, tot je collega's en het poetspersoneel- hetzelfde. Zo vermijd je roddels in de wandelgangen.

Wees open over je toekomst

Mensen zullen nieuwsgierig zijn naar de volgende stap in je carrière. Helemaal niets prijsgeven, is koren op de roddelmolen. Bereid liever een kort maar eerlijk antwoord voor. Door zelf de nodige informatie te geven, smoor je speculaties in de kiem.

Pas op voor het exitinterview

Heeft je baas een exitinterview geregeld? Mooi zo. Wat de reden voor je ontslag ook is, gebruik dit gesprek niet om je frustraties te ventileren maar grijp je kans om een positieve indruk na te laten. Hoe? Wees eerlijk over de reden waarom je vertrekt, maar weeg je woorden: kies voor opbouwende kritiek en gooi in geen geval met modder.

Gebruik je opzegperiode nuttig

Voor je vertrekt uit het bedrijf, heb je nog één verantwoordelijkheid: je werk op een goede manier doorgeven aan je opvolger. Bespreek met je baas hoe hij wil dat je die overgang aanpakt, en hou je aan de afspraken.

Wees dankbaar

Misschien vertrek je met gemengde gevoelens, misschien ook niet. Denk in elk geval terug aan de goede tijden die je beleefde in het bedrijf, en wees dankbaar voor wat je hebt geleerd van je collega's en baas. Druk je dankbaarheid ook uit: schrijf een afscheidskaartje, trek een fles bubbels open, trakteer op een lunch... Mooie relaties verdienen een mooi einde.

 

hbr.org/how-to-quit-your-job-without-burning-bridges

stepstone.be/een-exit-interview-na-ontslag-wat-en-waarom

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in