Loopbaan

Empathisch zijn

Ben je zenuwachtig als je baas een moeilijke presentatie moet geven? Word je triestig als je een collega ziet huilen? Je groot invoelend vermogen is een kracht op de werkvloer, maar er zijn ook valkuilen.

Moet je manager een presentatie geven en voel jij de zenuwen door je lijf gieren alsof je zelf een groep moet toespreken? Verdrinkt je collega in het werk en slaat de paniek van je collega over op jou? Moet je meehuilen als je iemand anders ziet wenen?

Als je empathisch bent, absorbeer je makkelijk de energie van anderen. Dat heeft voor- en nadelen.

Sterktes

Je geeft graag, bent oprecht en kan goed luisteren. Dit zorgt ervoor dat je je goed kan inleven in collega's en klanten en hun noden makkelijk aanvoelt én vervult.

Ook positieve gevoelens van anderen spons je makkelijk op. Je gaat vlot mee in het enthousiasme van collega's. 

Gevaren

Toch moet je ook opletten voor valkuilen. Aangezien je de stress en beslommeringen van je collega's of baas voelt alsof ze van jezelf zijn, kan je geneigd zijn om hen te ontlasten. Dat gaat van taken overnemen en stelselmatig overuren doen tot eindeloos blijven luisteren naar hun problemen.

Je zegt overal ja op, uit schrik om anderen teleur te stellen. Op den duur vreet dat zoveel energie weg dat je zelf uitgeput raakt.

Andersom kan je zelf vaak niet bij andere mensen terecht met je problemen. Anderen schermen zich hier wel voor af, omdat ze weten hoe ze afstand moeten houden van negatieve energie.

Meer bewustzijn

Vertel aan je collega's dat je veel voelt en dat je daardoor soms uitgeput raakt. Geef op tijd aan als je even tijd nodig hebt voor jezelf om opnieuw op te laden. Ga eens een kwartiertje de natuur in of neem een pauze om te rusten of te mediteren.

Collega's kunnen steeds bij je terecht en appreciëren het dat ze op je kunnen rekenen. Dat is een waardevolle eigenschap, maar wees ook niet té vrijgevig. Het mag niet ten koste gaan van jezelf, dus spreek het duidelijk uit als iemand over je grenzen gaat.

Herken mensen die keer op keer de energie uit je zuigen met hun negativiteit en blok hen af. Je bent geen slecht mens omdat je niet elke probleem kan oplossen. 

Zorg ervoor dat je eigen mentale gezondheid voorop blijft staan. Zo ben je ook een betere versie van jezelf voor de mensen die er voor jou echt toe doen. Een uitgeputte en depressieve jij is na verloop van tijd ook voor anderen geen leuk gezelschap.

Weet je soms niet waarom je bepaalde gevoelens hebt? Probeer hier wat meer controle over te krijgen. Schrijf op in welke situaties je je goed en slecht voelt. Zo weet je wat je energie kost of geeft, en kan je je tijd op een betere manier indelen.

Ook interessant

Generatie Z

Generatie Z -ook de Zoomers genoemd- is geboren tussen 1996 en 2010. Wat typeert deze jongeren? En hoe kan je hen als werkgever verleiden?

Solliciteren en stotteren

Burgerlijk ingenieur Robert. “Solliciteren leek onmogelijk, dus studeerde ik nog een jaar bij."

Eentonig is fijn

Heb je een autismespectrumprofiel en een passie voor ICT? Misschien kan je aan de slag bij consultancybedrijf Passwerk. Passwerk zendt je uit naar bedrijven om software te testen.