U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Stotterende sollicitant

De kandidaat die voor je zit, heeft een beloftevol cv. Jij start enthousiast het gesprek. Hij start voorzichtig met: 'Ik wil eerst even melden dat ik stotter'. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Als iemand het antwoord kent op deze vraag, zijn het logopedisten Gert Reunes en Caroline Moerenhout. Zij engageren zich voor de vzw BeSt (Belangengroep Stotterende Mensen) en geven sollicitatietraining aan mensen die stotteren. Dit zijn hun zeven gouden tips.

1. Laat vooroordelen links liggen

Mensen die stotteren zijn even intelligent als andere kandidaten. Dat ze stotteren heeft niets te maken met onvoldoende stressbestendigheid of onzekerheid, wel met een neurologisch timingprobleem in de aansturing van hun spraakspieren. Niets meer, niets minder.

2. Focus op de inhoud

Beoordeel de kandidaat tijdens het gesprek op basis van wat hij vertelt, niet op basis van hoe vloeiend hij het zegt. Vlot spreken staat niet altijd gelijk aan inhoudelijk de nagel op de kop slaan.

3. Hou er rekening mee dat stotteren erger wordt bij stress

Stotteren verergert vaak in stressvolle situaties, zoals een sollicitatiegesprek. Daar moet je als werkgever kunnen doorkijken. De kans is groot dat het stotteren zich in een gewone werksituatie minder voordoet.

4. Kijk niet weg als de kandidaat stottert

Stottert de kandidaat tijdens het gesprek? Kijk dan niet weg, blijf luisteren en vul niet aan. De meeste stotteraars willen zelf hun woorden afmaken en doen daar erg hun best voor. Door hen aan te vullen, onderbreek je hun 'flow' en dat is frustrerend.

Merk je dat de kandidaat met een bepaald woord extra moeite heeft? Vraag dan even of hij het oké vindt dat je helpt, en doe een suggestie.

5. Maak stotteren bespreekbaar

Ga het onderwerp stotteren niet uit de weg tijdens het gesprek. Stel vragen over hoe het stotteren zich op de werkvloer uit.

Stottert hij vooral wanneer hij een telefoongesprek voert? Of is presentaties geven een uitlokkende factor?

Vraag hoe hij daarmee omgaat, en hoe jij hem als werkgever kan helpen.

6. Ga er niet vanuit dat de kandidaat zo weinig mogelijk wil spreken in zijn job

Mensen die stotteren, willen heus niet altijd spreeksituaties uit de weg gaan.

Er zijn er heel wat die beroepen uitoefenen waarin ze veel moeten praten. Denk aan leerkrachten, artsen of verkopers.

7. Geef feedback na het sollicitatiegesprek

Als je de kandidaat niet weerhoudt na het gesprek, geef dan feedback over de reden waarom hij de baan niet krijgt. Anders denkt hij gegarandeerd dat het door het stotteren komt.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in