U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Tips voor een topdag

Je neemt je ’s morgens voor om er stevig tegenaan te gaan, maar ’s avonds stel je vast dat je bijna niks voor mekaar kreeg. Overkomt dat je wel vaker? Dan schort er iets aan je concentratie, aan je timemanagement of aan beide. Met deze tips verbeter je je focus, gebruik je je tijd efficiënter en gaat je productiviteit de hoogte in.

Tip 1: maak de dag voordien een to-do-lijst

Neem de avond ervoor al even de tijd om een to-do-lijst te maken. Zo weet je 's morgens meteen wat je te doen staat, en blijf je niet hangen bij de vraag ‘waar zal ik eens mee beginnen?’.

Tip 2: maak je to-do-lijst niet te lang

Kies drie tot vijf taken voor op je to-do-lijst en beschrijf ze zo concreet mogelijk. Door niet te veel taken te kiezen, vergroot je de kans dat je je lijst daadwerkelijk kan afwerken. Dat werkt motiverend.

Tip 3:  begin meteen met de vervelendste taak

Begin ’s morgens meteen met de vervelendste taak op je lijst. Doe dit nog vóór je je mailbox checkt, een koffie neemt of je favoriete nieuwssite bezoekt.  Op die manier heb je het ergste al achter de rug en wordt de rest een makkie. 

Tip 4: voorkom dat je afgeleid wordt

Creëer een omgeving met zo weinig mogelijk stoorzenders: schakel de notificaties van je mailbox uit, sluit Facebook en zet je gsm op stil. Zet desnoods een koptelefoon met fijne muziek op. Zo voorkom je dat je afgeleid wordt, en telkens opnieuw je concentratie bij elkaar moet rapen.

Tip 5: beloon jezelf wanneer je een taak hebt afgerond

Telkens wanneer je een taak hebt afgerond, is het tijd om jezelf te belonen: ga een koffie halen, hang even rond op Facebook of ga een paar minuten kletsen bij de snoepautomaat.

Let er wel op dat je je workflow niet verliest: keer op tijd terug naar je werkplaats, en ga verder met de volgende taak op je lijst. 

Tip 6: creëer sociale druk

Vraag aan een collega of aan je baas of ze je willen helpen om productiever te zijn. Spreek bijvoorbeeld af om dagelijks even samen te zitten om je to-do-lijst te overlopen. Zo vergroot je de sociale druk: het staat immers niet om vandaag te verkondigen wat je allemaal gaat doen, en morgen met exact dezelfde werkpunten te komen aandraven omdat je ze vandaag niet realiseerde.

Tip 7: oefening baart kunst

Jezelf toeleggen op je to-do-lijst en je niet laten afleiden is niet altijd even makkelijk: de ene dag zal het beter gaan dan de andere. Laat je niet ontmoedigen door een minder dagje. Morgen heb je een nieuwe kans om productief te zijn. En hoe vaker je bovenstaande tips toepast, hoe beter je erin zal worden.

 

nytimes.com/how-to-improve-your-productivity-at-work

sochicken.nl/productiviteit

 

Ingrid Van Wanzeele

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

De tips zijn inderdaad ok, maar als je werkgever je blijft bedelven onder nieuwe opdrachtjes die nog meer spoed hebben dan die op je to-do-list en vervolgens steeds wijzigingen wil aanbrengen aan die opdrachten omdat hij zijn mening constant verandert, dan kan je daar zelf weinig aan doen. In sommig jobs is dat de standaard gang van zaken. Ja, en dan kan je naar de baas stappen en zeggen dat dat zo niet gaat, maar soms werken dingen gewoon zo. Met meer dan 25 jaar werkervaring kan ik erover meepraten. Aan het eind van de dag heb je dan vaak het gevoel dat je niets hebt gedaan, maar als je kijkt naar het werk dat je effectief hebt uitgevoerd, dan ben je echt wel (mega-)productief geweest.
Volledig mee eens Nadia, maar het creëert tegelijkertijd ook een geest van aanpassing en flexibiliteit die ook niet te verwaarlozen is.
Beste, Ik ga akkoord dat de tips die je geeft helpen om er een productieve dag van te maken. Toch geloof ik dat je hierin niet mag overdrijven. Steeds effectiever, efficiënter, productiever worden? En dan eindigen met een burn-out? Beleef je tijd! Sta even stil bij de mensen om je heen! Je collega's, ja ook je baas, zijn mensen en klanten... Door verbinding en aansluiting met je omgeving, kan je op moeilijke momenten steun en begrip krijgen. Op die manier kunnen we lang en gelukkig aan het werk blijven. Mooie dag nog! Ella