U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Tips voor een groene vakantie

Hoera, de zomervakantie is in zicht! Tijd om het werk even achter je te laten en de wijde wereld in te trekken. Helaas is reizen en de wereld ontdekken niet altijd goed voor het milieu. Wil je dit jaar een ecologisch verantwoorde trip maken? Vijf tips.

1. Zoek het niet te ver

Een vakantie dichtbij huis is de groenste reis. Want hoe minder transport je nodig hebt, hoe minder CO2 je uitstoot, en dat is beter voor het klimaat.

Gelukkig valt er in Vlaanderen of Wallonië heel wat te beleven. En ook onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben veel te bieden.

Wil je echt zeker zijn van een zonovergoten bestemming? Reis dan niet naar de andere kant van de wereld. In Zuid-Europa is het in de zomer ook bakken en braden.

2. Denk na over je transport

Ook het transportmiddel dat je op vakantie gebruikt, heeft een grote impact op de hoeveelheid CO2 die je uitstoot.

  • De beste keuze die je kan maken, is de fiets. Via het netwerk van fietsknooppunten geraak je op heel wat mooie plaatsen in België en Nederland. Op eurovelo.com vind je dan weer info over 15 routes die dwars door Europa lopen.
  • Ook te voet stoot je geen CO2 uit. Op trekkings.be en grote routepaden vind je mooie wandelpaden in België en verder.
  • Trekt fietsen of wandelen je niet aan? Neem de trein. Het Europese spoorwegnetwerk is zeer uitgebreid, en je beperkt je CO2-uitstoot gevoelig. Lowtech Magazine legt uit hoe en waar je per trein door Europa kan reizen.
  • Neem je toch de wagen? Deel er dan een, doe aan ecodriving of kies voor een elektrisch exemplaar.
  • Als je met het vliegtuig gaat, maak dan zo weinig mogelijk tussenstops. Want bij elke tussenstop verbruikt het vliegtuig meer kerosine, en dat betekent… meer broeikasgassen in de lucht.

3. Kies een ecologisch verblijf

De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accomodaties, die zorgvuldig omspringen met water, energie en afval. Bekijk alle hotels, vakantiehuizen en campings met een Groene Sleutel-keurmerk in België en Europa en maak je keuze.

4. Vermijd elektrisch sluimergebruik thuis

Is je vakantie geboekt, en sta je op het punt je voordeur achter je dicht te trekken? Keer dan even op je stappen terug en controleer je huis op sluimergebruik:

  • Is de koelkast leeg en staat ze uit?
  • Schakelde je je verwarmingssysteem uit?
  • Zijn alle lichten gedoofd?
  • Trok je alle stekkers van elektrische toestellen uit het stopcontact?

5. Kleed je ecologisch verantwoord

Niets leuker dan op vakantie genieten van de buitenlucht en de natuur. Alleen is de outdoorkleding die we dragen tijdens deze uitjes niet altijd even duurzaam.

Rank a Brand zocht uit welke merken het best scoren op het vlak van duurzaamheid. Spoiler: de top drie bestaat uit Vaude, Pyua en Patagonia.

 

weekend.knack.be

bewustverbruiken.be

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in