U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Dromen van...

Je doet je job graag, en je hebt geen intentie om van werk te veranderen. Maar af en toe wordt het je allemaal even te veel en droom je van iets anders. Van een totaal andere carrière. We legden ons oor te luister en stootten op heel wat creatieve, lucratieve en naïeve dromen. Een greep uit de professionele dromentrommel.

Klein en rustiek

Sara (42) is projectleider. Als de stress en politieke spelletjes in haar job haar de keel uithangen, durft ze wel eens dromen dat ze een fruit- en groentewinkel uitbaat. “Zo'n klein en gezellig winkeltje met kraakverse, smaakvolle producten. Uitnodigend uitgestald in rustieke houten bakken. Uiteraard heb ik in die droom ook trouwe en vaste klanten, verdien ik goed m'n boterham en hoef ik nooit naar de vroegmarkt.” <lacht>

Altijd rechtdoor

Webdesigner Ronny (46) droomt er soms van om… treinbestuurder te worden. “Als antigif tegen de ingewikkeldheid van het bestaan. Waar en wanneer ik moet rijden, wordt voor me geregeld en ligt al maanden van tevoren vast. Ik volg gewoon het schema, en het is altijd rechtdoor. Ik moet alleen op tijd vertragen, dat wel. En kom ik niet op tijd? Dan is dat niet mijn schuld. Dat komt door een defect aan het materiaal, bladeren op het spoor, de conducteur die ambras had met klanten, of een andere reden uit het NMBS-excuusboek… Naar het schijnt is ook de kameraadschap tussen de collega’s prima. Het gevolg van de vele teamdagen aan het stakingspicket? Natuurlijk weet ik dat dat allemaal niet waar is. Maar dat hoeft het ook niet te zijn, in dromen.”

Mensenlevens redden

Esther (37) is als redacteur elke dag in de weer met teksten en taal. “Ik vind het fijn om ingewikkelde teksten hapklaar te maken. Maar af en toe verlang ik naar iets dat meer tastbaar is, naar een job die er écht toe doet. Dan zie ik mezelf ergens in een Afrikaans dorpje als dokter werken bij Artsen Zonder Grenzen. Het lijkt me erg bevredigend om zieke mensen te helpen en mensenlevens te redden. Dat is toch van een heel andere orde dan een goede tekst schrijven!”

Hoog in de lucht

Stijn (35) is archeoloog. “Het klinkt erg jongensachtig, maar soms droom ik ervan om piloot te worden. Hele dagen hoog in de lucht vliegen, in plaats van te wroeten in de aarde. Dat lijkt me wel wat. Als kind woonde ik niet ver van de luchthaven, en ik kon uren slijten door naar landende en opstijgende vliegtuigen te kijken. Ik vind vliegtuigen nog steeds fascinerend, en het idee dat ik als piloot zo'n toestel bestuur lijkt me geweldig.”

Klod mayonaise

Bediende Hilde (42) kan het niet laten om regelmatig over het volgende ‘gat in de markt’ te dromen. “Ik houd steeds mijn oren en ogen open, en dagdroom graag over nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Mijn laatste ‘gat in de markt’ is een saladbar in Brussel. Denk nu niet aan een bar met de klassieke sla, tomaat, wortel en een ‘klod’ mayonaise. Neen. Ik zie een bar waar je zelf je slaatje kan samenstellen, met ingrediënten waar je in je mooiste dromen nog niet van hoorde. In het buitenland bestaat dit al langer. In Krakau bijvoorbeeld, struikel je over de saladbars! Waarom ik die bar dan niet zelf opstart? Tja, ik ben geen ochtendmens. Wie gaat al die groentjes snijden voor die hysterische massa die staat te trappelen voor een heerlijk slaatje? Dus blijft het bij dromen.”

Ontbrekende spijker

Taxichauffeur Karel (48) droomt van een kringloopwinkel voor werkmateriaal. “Ik weet nooit waar ik heen moet met mijn restjes tegels, vijzen, planken, cement of voegsel die ik overhoud na een klus. Meestal komt dat materiaal in het containerpark terecht, en dat is zonde. In mijn kringloopwinkel zou iedereen al zijn restjes kwijt kunnen, in ruil voor bonnetjes. Met die bonnetjes kunnen ze dan op een ander moment terug bij mij terecht: voor die ene ontbrekende spijker of die paar bakstenen die ze missen voor hun volgende knutselproject.”
 

Van welke job durf jij wel eens dromen als je huidige job je even teveel wordt? Laat het ons weten!

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in maart 2015