U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Vijf pluspunten van vijftigplussers

Ben je vijftigplus en op zoek naar werk? Mogelijk kreeg je tijdens je zoektocht al met vooroordelen te maken. Toch kan je troeven voorleggen die jongere sollicitanten niet hebben. VDAB-consulente Kaat: “Standvastigheid, bijvoorbeeld. Je weet inmiddels dat het gras aan de overkant niet groener is.”

Competenties

Je hebt als vijftigplusser ongetwijfeld al heel wat gerealiseerd. Tijdens je loopbaan, maar ook daarbuiten. Wellicht ontwikkelde je zo competenties die je vandaag kan uitspelen als troef bij het solliciteren. Misschien ben je in je vrije tijd al 20 jaar secretaris voor de lokale sportclub? Breng dit zeker ter sprake tijdens je jacht op een nieuwe job, het onderstreept je betrouwbaarheid en loyauteit.

Mentor

Als vijftigplusser kom je dikwijls in een jonge werkomgeving terecht, met een jongere baas en jongere collega’s. Vooral die laatsten kunnen jouw ervaring en kennis gebruiken. Met jouw bagage en levenswijsheid kan je hen adviseren en begeleiden. Durf jezelf tijdens je sollicitatiegesprek gerust verkopen als de geknipte mentor.

Flexibel

Een argument dat werkgevers graag horen: als oudere werkzoekende ben je flexibel. De reden? Je hebt geen kleine kinderen meer in huis, dus ’s ochtends en ’s avonds op tijd aan de schoolpoort verschijnen is verleden tijd. Je kan naar je werk vertrekken wanneer je wil en zolang blijven als nodig. Rekening houden met de schoolvakanties hoeft ook niet meer. Handig voor je collega’s die wel nog jonge kinderen hebben!

Minder afwezig

Als vijftigplusser ben je minder vaak afwezig op het werk. Bevallingsrust of ouderschapsverlof zijn niet meer aan de orde. En je hoeft niet onverwacht thuis te blijven omdat je geen opvang vindt voor je zieke kind.

Standvastig

Je hebt al wat watertjes doorzwommen. Je weet inmiddels dat het gras aan de overkant in veel gevallen niet groener is. Bovendien is de kans groot dat je er financieel beter voor staat dan 20 jaar geleden. Daardoor voel je minder de behoefte aan jobhoppen: je bent niet meer voortdurend op zoek naar een betere baas om voor te werken, of een vettere loonbrief. Je neemt vrede met je werk, en je baas en collega’s kunnen op jou rekenen. Die standvastigheid is een belangrijke troef.
 

Goed om te weten: 50+-premie

Ben je vijftigplus en word je aangeworven met een contract van onbepaalde duur? Dan kan je werkgever een premie van VDAB krijgen. Je hoeft hier zelfs niets voor te doen. Het is je werkgever die deze premie moet aanvragen. Meer info.

 

Stijn Hüwels

Gepubliceerd in maart 2015