Solliciteren

Veelgestelde vragen over cv

Klopt het dat ik mijn cv moet aanpassen aan elke vacature? Voeg ik best een foto toe? Is het een goed idee om mijn hobby's te vermelden? En wat als ik overgekwalificeerd ben voor de job waarnaar ik solliciteer? Onze online sollicitatiecoaches beantwoorden 15 veelgestelde vragen. 

Klopt het dat ik mijn cv moet aanpassen aan elke vacature?

Ja, je moet je cv elke keer aanpassen als je solliciteert. Het is handig om eerst een basis-cv op te stellen. Hierin vermeld je je contactgegevens, je werkervaring, studies, opleidingen, vaardigheden en hobby's, en enkele referenties. Je kan dit cv als basis gebruiken als je solliciteert. Hoe ga je tewerk?

Bekijk de vacaturetekst en check welke info je beter weglaat uit je basis-cv. Zaken die niet relevant zijn voor de job verkleinen je match. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie als redacteur en heb je bij je 'Vaardigheden' vermeld dat je goed met cijfers bent? Verwijder dit. Of solliciteer je voor psycholoog en zijn je hobby's lopen, zwemmen en zingen? Schrap ze want ze doen niet terzake.

Check of je bepaalde info moet toevoegen. Zijn er vereisten die gevraagd worden in de vacature en waarover je beschikt, maar die je niet vermeldt in je cv? Pas daar een mouw aan. Moet je bijvoorbeeld als callcentermedewerker flexibel en stressbestendig zijn, en ben je dat ook? Vermeld deze eigenschappen in de rubriek 'Vaardigheden'.

Orden de rubrieken van je cv op zo'n manier dat je belangrijkste troef voor de job net onder je contactgegevens staat. Heb je nog niet zoveel ervaring voor de job waarnaar je solliciteert, maar beschik je wel over de nodige vaardigheden? Zet dan je vaardigheden net onder je contactgegevens en boven je werkervaring.

Wat als ik een tijd niet gewerkt heb? Hoe vermeld ik dit in mijn cv?

Het is niet omdat je niet gewerkt hebt dat je stilgezeten hebt en niets hebt bijgeleerd. Vermeld bij je werkervaring kort wat je wel gedaan hebt in die periode, bijvoorbeeld: voor de kinderen gezorgd, vrijwilligerswerk, opleidingen gevolgd…

Ik heb al heel wat jobs gehad. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet overkom als een jobhopper?

Groepeer gelijkaardige jobs. Heb je bijvoorbeeld bij verschillende bedrijven als administratief bediende gewerkt? Vermeld dan eerst de functie en daarnaast de verschillende werkgevers. Som vervolgens je belangrijkste taken op.

Bijvoorbeeld:

Communicatie-expert bij bedrijf X, Y, Z - van april 2004 tot januari 2014
Belangrijkste taken:

  • Communicatieplannen opstellen
  • Teksten inschrijven voor het intranet en de website
  • Artikels schrijven voor het intern bedrijfsblad
  • Communicatiecampagnes uitwerken

Moet ik een foto toevoegen aan mijn cv?

Enkel als dit specifiek gevraagd wordt in de vacature. Er is wel één uitzondering. Ga je naar een jobbeurs? Dan is het altijd een goed idee om een foto toe te voegen. Een werkgever ziet er immers heel veel kandidaten. Als je een foto toevoegt, krijgt je cv een gezicht.

Ik ben pas afgestudeerd en heb nog geen werkervaring. Wat vermeld ik in mijn cv?

Bekijk welke vaardigheden er gevraagd worden in de vacature. Toon aan dat je deze vaardigheden hebt ontwikkeld tijdens je studies. Bijvoorbeeld door een stage, je eindwerk, projecten, studentenjobs, vrijwilligerswerk…

Beschrijf kort en duidelijk wat je precies deed en wat je eruit leerde. Bijvoorbeeld:

  • Bij Carrefour deed ik een studentenjob. Ik stond aan de kassa en vulde rekken. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder druk presteren.
  • Ik ben empathisch en kan goed luisteren. Bovendien help ik graag mensen. Dat bewijs ik al jaren door met hart en ziel telefoontjes te beantwoorden bij Tele-onthaal.
  • In mijn eindwerk ging ik na welke aanpassingsproblemen expats hebben als ze in België komen werken. Hierdoor leerde ik gestructureerd werken, interviews afnemen en omgaan met andere nationaliteiten.

Is mijn ervaring als jobstudent relevant om te vermelden?

Enkel als je nog niet veel werkervaring hebt en als je tijdens je studentenjob de gevraagde vaardigheden ontwikkelde of inoefende. Staat er in de vacature bijvoorbeeld dat klantgerichtheid, efficiëntie en stressbestendigheid belangrijk zijn? Dan kan een studentenjob bij Carrefour waarbij je aan de kassa stond relevant zijn. Vermeld in dat geval bij je werkervaring kort en duidelijk wat je precies deed en welke vaardigheden je er door kreeg. Bijvoorbeeld: 'Bij Carrefour deed ik een studentenjob. Ik stond aan de kassa en vulde rekken. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder druk presteren.'

Welke vaardigheden moet ik vermelden in mijn cv?

Dat hangt af van de job waarnaar je solliciteert. In de vacature wordt meestal specifiek vermeld welke vaardigheden belangrijk zijn. Is dit niet het geval? Zoek in onze beroepeninfo een specifiek beroep en ontdek welke vaardigheden hierbij horen.

Vermeld een aantal relevante vaardigheden waarover je beschikt. Je kan ze eventueel onderverdelen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld: jobspecifieke vaardigheden (analytisch denken, organisatorisch sterk, strategisch inzicht…), persoonlijke vaardigheden (stressbestendig, vlot in de omgang, communicatief sterk…), computerkennis en talenkennis.

Wat is een profiel en wanneer zet ik het op mijn cv?

Een profiel is een korte tekst van maximaal vijf lijnen waarin je helder beschrijft:

  • wat je motiveert en drijft,
  • wat je zoekt in een nieuwe functie, en
  • wat je competenties en kwaliteiten zijn.

Een voorbeeld:
'Ik ben een enthousiaste en gemotiveerde administratieve duizendpoot. Orde op zaken stellen en organiseren, is mijn tweede natuur. Daarnaast ben ik een echte teamspeler. Het biedt me voldoening om een aanspreekpunt voor mijn collega's te zijn. Als ik dan ook nog in een warme en maatschappelijk bewogen organisatie kan werken, ben ik op m'n best.'

Een profiel in je cv is vooral handig als:

  • je veel verschillende jobs hebt gedaan,
  • je werkervaring niet naadloos aansluit op de vacature, of
  • je naar een jobbeurs gaat.

Je plaatst je profiel best onder je persoonlijke gegevens.

Is het een goed idee om hobby's te vermelden?

Vermeld deze enkel als ze relevant zijn voor de job. Bijvoorbeeld:

  • als je een jonge opvoedster bent die vrijwilligerswerk doet bij personen met een handicap,
  • als je een automecanicien bent die in zijn vrije tijd autowrakken opkoopt en volledig restaureert,
  • als je een klusjesman bent die zijn huis heeft gerenoveerd.

Moet ik referenties vermelden?

Referenties maken een goede indruk. Zo toon je als kandidaat dat je stevig in je schoenen staat en niets te verbergen hebt, want je durft je verhaal te laten staven door een derde.

Heb je geen werkervaring? Geef dan als referentie een leraar of stagebegeleider op. Of, als je een bijkomende opleiding hebt gevolgd: een instructeur.

Enkele tips als je referenties gebruikt:

  • Breng je referenties op de hoogte dat je hen opneemt in je cv en vraag of ze akkoord zijn.
  • Kies personen waarvan je 100% zeker bent dat ze positief zijn over jou.
  • Vermeld hun functie, hun telefoonnummer en het bedrijf waar ze werken.

Een 2-tal referenties is voldoende.

Moet ik een studie die ik niet afgemaakt heb in mijn cv vermelden?

Een studie die je niet hebt afgemaakt, kan een meerwaarde zijn voor je cv als je in deze richting solliciteert. Formuleer dit wel op een positieve manier.

Bijvoorbeeld: 'Bachelor Toerisme - 2 jaar voltooid' en níet 'Bachelor Toerisme - geen diploma'.

Ik ben overgekwalificeerd, hoe pak ik dit aan in mijn cv?

Als je solliciteert voor een job onder je niveau, is het belangrijk dat je de werkgever niet afschrikt. Stel daarom een bescheiden cv op. Enkele tips:

  • Zet je studies minder prominent op je cv, bijvoorbeeld door deze rubriek wat meer naar onder te verschuiven.
  • Verzwijg geen jobs, want dit kan achterdocht opwekken bij de werkgever. Wat je wel kan doen, is enkel die taken benadrukken die relevant zijn voor de baan waarnaar je solliciteert. De overige taken en verantwoordelijkheden beschrijf je kort en bondig.
  • Heb je een job uitgeoefend met een ronkende, Engelstalige functienaam? Vervang die naam dan door een bescheiden Nederlandstalig alternatief.
  • Focus op je vaardigheden. Plaats bijvoorbeeld deze rubriek bovenaan en toon aan dat je over de gevraagde vaardigheden beschikt.

Ik heb een aantal jaar niet kunnen werken omdat ik ziek was. Vermeld ik dit in mijn cv?

Ja, vermeld in je cv dat je deze periode werkloos bent geweest om privéredenen.

Tijdens het sollicitatiegesprek kan je dit toelichten. Maak op voorhand voor jezelf uit hoe ver je hierin wil gaan. Beklemtoon dat je intussen hersteld bent en de job aankan.

In welke taal stel ik mijn cv best op?

Je stelt je cv best op in de taal waarin de vacature werd gepubliceerd.

Mag ik een cv met een opvallende lay-out versturen?

Dit hangt af van de functie waarnaar je solliciteert.

Voor sommige functie is een originele lay-out een pluspunt, bijvoorbeeld in de grafische sector. De rekruteerder kan hieruit afleiden of je een goed graficus bent.

Voor andere functies zorgt het er vooral voor dat je cv eruit springt. Mogelijk wordt het cv hierdoor sneller gelezen.

Let wel op dat je lay-out niet te uitbundig is: de inhoud is nog altijd het belangrijkste.

 

Ook interessant

Wat rekruteerders niet graag lezen

Staat in je sollicitatiebrief dat je een teamplayer bent? Daarmee scoor je weinig punten. Zeker als de anderen dit ook claimen. We verzamelden de belangrijkste valkuilen en geven tips.

Solliciteren met ChatGPT

Hoe kan de digitale assistent ChatGPT je helpen om te solliciteren? En wat zijn de valkuilen? We vroegen het aan Tine Draeck, sollicitatiecoach bij VDAB.

Lastige vragen over cv

"Ik ben pas afgestudeerd en heb nog geen werkervaring. Wat vermeld ik in mijn cv?" Onze sollicitatiecoaches beantwoorden 6 vragen waar sollicitanten mee worstelen als ze een cv opstellen.