Solliciteren

Vraag feedback na je sollicitatie!

Heb je gesolliciteerd bij een bedrijf maar hoor je er niks meer van? Raap je moed bijeen en vraag feedback. De info die je krijgt kan leerrijk zijn en je helpen bij je je volgende sollicitaties. Hoe vraag je het best feedback? We leggen het uit.

Feedback vragen aan een werkgever doe je best via de telefoon. Kies je voor mail, dan zit de kans erin dat je opnieuw geen reactie krijgt. Dus: zoek een rustige plek, adem diep in en uit, vorm het telefoonnummer van het bedrijf en je bent vertrokken.

1. Zeg wie je bent en wie je wil spreken

  • Als je een contactpersoon hebt, is dit een prima opener: 'Goedemiddag, u spreekt met (je voornaam + naam). Ik ben op zoek naar (naam van je contactpersoon). Kan u me doorverbinden?' Is je contactpersoon niet aanwezig? Informeer dan naar zijn rechtstreeks telefoonnummer, en probeer het later nog een keer.
  • Heb je geen contactpersoon? Dan kan je deze opener gebruiken: 'Goedemiddag, u spreekt met (je voornaam + naam). Ik had graag wat meer informatie over mijn sollicitatie voor (functie). Kan u mij doorverbinden met iemand van de personeelsdienst?’

2. Leg uit waarom je belt en kom terzake

Heb je de juiste persoon te pakken? Leg dan uit waarom je belt, en kom meteen terzake. Bijvoorbeeld:

  • 'Ik heb twee weken geleden gesolliciteerd voor (functie), maar heb sindsdien niks meer gehoord. Hebben jullie al een keuze gemaakt?'
  • 'Ik ben vorige week op gesprek gekomen voor (functie). Aangezien ik niets meer van jullie gehoord heb, neem ik aan dat ik niet weerhouden ben. Kunnen jullie me zeggen waarom ik het niet geworden ben?'

3. Respecteer de stilte

Respecteer de stilte die volgt op je vraag, ook al voelt dat ongemakkelijk. De persoon aan de andere kant van de lijn verwachtte je telefoontje niet, en heeft tijd nodig om na te denken en te antwoorden.

Vind je het moeilijk om te zwijgen? Herhaal dan enkele keren in stilte ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’. Zo gaat dat vervelende moment sneller voorbij.

4. Vraag waarom je niet weerhouden werd

Zegt de werkgever dat je niet weerhouden werd? Vraag dan naar de reden. Eindig je vraag niet met een resem antwoordmogelijkheden. Zo geef je hem de pap in de mond, terwijl je wil dat hij zelf met een antwoord op de proppen komt.

Vraag bijvoorbeeld: 'Waarom werd mijn kandidatuur niet weerhouden?' en niet 'Is het omdat ik niet het juiste diploma heb? Of omdat ik niet genoeg ervaring heb?'

5. Durf doorvragen

Als je vindt dat de werkgever vaag of onduidelijk blijft, vraag dan gerust door. Bijvoorbeeld:

  • Werkgever: 'We hebben gekozen voor iemand met een beter profiel.'
    Jij: 'Wat had die persoon dan precies dat ik niet had?'
  • Werkgever: 'We kozen iemand met meer ervaring.'
    Jij: ‘Op welk vlak mis ik ervaring?’ of ‘Hoeveel ervaring moet ik opbouwen om in aanmerking te komen voor deze functie?’

6. Wees niet beschaamd

Het stomste wat je kan doen, is een bepaalde vraag niet stellen uit angst om dom over te komen. Wat is belangrijker: een goede indruk maken maar met lege handen staan, of feedback krijgen waarmee je aan de slag kan?

7. Blijf beleefd

Blijf altijd vriendelijk en beleefd tegen de werkgever, zelfs al ben je ontgoocheld in wat hij je vertelt. Je weet immers nooit waar of wanneer jullie wegen een volgende keer zullen kruisen.

8. Bedank voor het gesprek

Bedank de werkgever voor de info de je kreeg. Eventueel kan je ook informeren naar een mogelijke samenwerking. ‘Hartelijk bedankt voor de tips! Bestaat er een mogelijkheid om bij jullie een stage te doen zodat ik meer ervaring kan opdoen?'
 

Werkzoekende Jill: 'Het vergt moed, maar het loont!'

Jill getuigt: "Onlangs solliciteerde ik bij een bedrijf. Ik kreeg maar geen reactie, en had een groot vermoeden dat het niks zou worden. Toen ik belde, kreeg ik te horen dat er heel veel reacties waren binnengelopen en dat ze me tijdens de eerste selectie van tien kandidaten wel hadden weerhouden. Maar uiteindelijk besloten ze om maar vijf mensen uit te nodigen voor een gesprek. En dus hebben ze louter op basis van diploma verder geselecteerd. Mijn diploma was te hoog waardoor ze vreesden dat ik snel weer weg zou gaan. Tja… wat kan je daar op zeggen? Om eerlijk te zijn zou ik inderdaad niet lang nadenken mocht er zich een andere, beter betaalde job aanbieden. Wie zou dat niet doen?

Ik ben blij dat ik het aangedurfd heb om feedback te vragen. Nu heb ik de bevestiging dat ik best goed bezig ben. Het ligt niet aan mijn brieven en cv’s dat ik niet op gesprek mag. Dus ga ik gewoon verder doen zoals ik bezig ben. Ik ga me nu volop voorbereiden op een sollicitatiegesprek dat ik binnenkort heb. Dit is een van de weinige sollicitaties waarvoor ik uitgenodigd werd. Het is een serieuze, uitdagende job op mijn niveau. Daar wil ik echt voor gaan! Het zou geweldig zijn mocht ik daar aan de slag kunnen…"

 

 

Ook interessant

Twijfels na een sollicitatie

Heb je een slecht gevoel na je gesprek, dan denk je beter twee keer na voor je ja zegt. Laura: "De directeur vroeg me: 'Sport jij ook of heb je daar geen tijd voor met je kind?'”

Niet geselecteerd? Kop op!

Iedereen maakt het mee: slecht nieuws na een sollicitatie. Vijf tips om positief om te gaan met een afwijzing.

Ging mijn sollicitatie goed?

“En? Hoe is het gegaan?” Dat is meestal de eerste vraag die je krijgt na een sollicitatiegesprek.