U bent hier

School's out... what's next?

Straks trekken naar schatting 70.000 jongeren de schoolpoorten achter zich dicht. Niet iedereen kan meteen aan de slag. De zoektocht naar een job is soms lastiger dan verwacht.

Vijf tips voor schoolverlaters om een leuke baan te vinden

1. Schrijf je in als werkzoekende bij VDAB en publiceer je cv

Via Mijn Loopbaan kan je je online inschrijven als werkzoekende bij VDAB. Deze inschrijving markeert de start van je beroepsinschakelingstijd. Die duurt maximum 12 maanden, waarna je eventueel aanspraak kan maken op een uitkering.

Vul ook je profiel in Mijn Loopbaan zo goed mogelijk in. Eens je ingeschreven bent, ondersteunen en begeleiden we je tijdens je zoektocht naar werk. Regelmatig zal je vacatures ontvangen die matchen met je profiel. Een goed ingevuld profiel verhoogt je kans om geschikte vacatures te ontvangen.

Via Mijn Loopbaan kan je ook je cv publiceren, zodat werkgevers het kunnen oppikken. Zij gaan regelmatig op zoek naar kandidaten in onze cv-databank.

2. Solliciteer regelmatig en op meerdere vacatures tegelijk

Solliciteren is een leerproces. Je moet jezelf durven en kunnen verkopen. Dat vraagt oefening. Hoe meer je het doet, hoe beter het lukt. Maak tijd om je sollicitaties voor te bereiden en vraag feedback aan werkgevers over je sollicitaties. Werd je niet uitgenodigd voor een gesprek, of ging je op gesprek maar werd je niet aangeworven? Vraag dan naar de reden waarom. Je kan er iets uit leren!

3. Maak gebruik van onze online coaching

Heb je last van koudwatervrees om te solliciteren? Laat je coachen door ervaren VDAB-bemiddelaars. Dat kan online, door onze sollicitatiecoaches. Zij lezen je cv's en brieven na, oefenen samen met jou je sollicitatiegesprekken in en beantwoorden je vragen. Communiceren doe je via mail, chat of Whatsapp.

4. Solliciteer spontaan

Niet alle vacatures worden gepubliceerd. De zogenaamde verborgen arbeidsmarkt biedt ook veel kansen om een leuke job te vinden. Solliciteer spontaan bij bedrijven waar je graag wil werken en maak kans op een job waarvan niemand anders wist dat hij beschikbaar was. Door spontaan te solliciteren laat je bovendien duidelijk je motivatie en interesse blijken.

5. Zet al je ervaring en vaardigheden in de verf

Schoolverlaters krijgen dikwijls de opmerking dat ze geen ervaring hebben. Maar in de jeugdbeweging of bij de sportclub deed je ongetwijfeld verschillende vaardigheden op, die ook professioneel van pas komen. Maak een stevig lijstje van je sterke punten, dat loont zeker de moeite. Ook je ervaring als jobstudent is een pluspunt, zelfs al ging het om een ander soort job.